Links

Op deze pagina vindt u een aantal onderwerpen die gerelateerd zijn aan het gedachtegoed van het Repair Café. Dat wil zeggen dat ze staan voor het idee van een meer circulaire economie of een samenleving waar mensen proberen liever zaken lokaal en samen met elkaar op te lossen als dat kan.

 

3D printer inzetten bij een reparatie


Van de ijsmachine hiernaast wilde de schoepen niet meer draaien. Bij Repair Café Delft werd de motor uit elkaar gehaald door reparateur Frans. Er bleek een tweetal tandjes te zijn afgebroken van een klein tandwiel. Een leuke klus voor onze 3D printer expert Tomas, zo dacht hij. Tomas is afgestudeerd in 3D printen voor repair in samenwerking met het Repair Café. Hij ontwierp een nieuw tandwiel en printte het op zijn 3D printer. Tijdens een volgende Repair Café sessie werd dat nieuwe tandwiel in de ijsmachine gemonteerd. Het paste precies, en …

Ja hoor, hij doet het weer!

 

 

Met nieuwe 3D printtechnieken kunnen veel van dit soort kunststof onderdelen gereconstrueerd worden. Om de groeiende potentie hiervan te benutten werkt Tomas aan een methode waarop reparateurs makkelijker kunnen samenwerken met deze 3D printende makers. Op zijn website cybercaliper.com kunnen reparateurs aanvragen doen om onderdelen te laten 3D printen, deze aanvragen worden vervolgens beantwoord door 3D print hobbyisten. Zij reconstrueren het onderdeel aan de hand van foto’s in een 3D model en 3D printen vervolgens een gloednieuw onderdeel voor de reparateurs. Op deze manier wordt dit complexe proces steeds beter gefaciliteerd zodat het voor de reparateur steeds toegankelijker wordt. Het uiteindelijke doel is dat het net zo makkelijk wordt als het maken van een kopietje met een kopieerapparaat!

 

Eenvoudig zelf repareren 

Onderstaand filmpje toont praktische tips die laten zien hoe iedere doe-het-zelver met eenvoudige middelen op een slimme manier aan de gang kan. Met dank aan ‘jiwakoyak’. Wat betreft dat openen van sloten: Wij denken daar anders over …


Science Centre

Jong geleerd is oud gedaan. Weggooien en een nieuwe kopen is niet de vanzelfsprekendheid die wij aan de volgende generatie willen meegeven. De nieuwsgierigheid hoe iets te maken en te repareren is wel.
Een bezoek aan het Repair Café is gratis. Wilt u dit combineren met een bezoek aan het Science Centre dan kan dit al vanaf € 4 per kind. Kinderen t/m 6 jaar gratis.
Voor meer info zie www.sciencecentre.tudelft.nl.

 

 

Minder plastic afval


De Plastic Free Sea Foundation heeft via een burgerinitiatief de Tweede Kamer gevraagd statiegeld te heffen op kleine PET flesjes. Daarmee is het aandeel zwerfvuil dat in ons milieu en via rivieren in onze zeeën terechtkomt, direct terug te dringen met 40% (volgens onderzoek). Merijn Tinga, de wereldbekende Plastic Soup Surfer, dankt hier iedereen die zijn petitie heeft ondertekend. 

We zijn blij met uw steun. De verwachting is dat statiegeld op kleine flesjes in werking zal treden in het eerste kwartaal van 2021. Dit is een hele stap vooruit.

 

 

Ruilkring Delft en Westland

In een “Ruilkring” kan van alles geruild worden: van het plakken van een fietsband tot lessen in internet of het boek dat je hebt uitgelezen. Het handige van de ruilkring is dat het ruilen zich niet beperkt tot twee personen. Je kunt iets aanbieden aan de ene persoon en daarvoor in ruil van heel iemand anders iets terugkrijgen. Je lapt bijvoorbeeld ramen bij José en in ruil daarvoor laat je een broek korter maken bij Rianne. Het is gezellig, duurzaam en gebaseerd op gelijkwaardigheid. Omdat een uur juridisch advies gelijk staat aan een uur deuren schuren. Je bespaart tijd en energie, die je niet meer verspilt aan klussen waar je misschien een hekel aan hebt terwijl een ander die juist leuk vindt. Zo maak je tijd vrij om de dingen te doen waar je zelf plezier in hebt en waar je goed in bent.
Het ruilen gaat op basis van een eigen ruil-eenheid die eentjes genoemd worden. Voor deelname is 15 euro contributie vereist per jaar en 5 eentjes per maand. Die eentjes krijg je voor 6 maanden terug als je start d.m.v. een startpremie.
Interesse om lid te worden of om een keer vrijblijvend een K-letscafé (huisbijeenkomst) mee te maken?  Klik dan hier voor meer informatie. 

 

 

Klokkenreparatie 

Wim van der Westen is al geruime tijd een verdienstelijk reparateur bij het Repair Café Delft. Hij volgde een training klokkenmaken en houdt zich in zijn vrije tijd ook graag bezig met het repareren van uurwerken. U kunt hem bereiken via ons Repair Café. Op de eerste zaterdag van de maand is hij meestal aanwezig op de locatie Delfshove. Of u kunt rechtstreeks e-mail contact met hem opnemen via zijn website www.klokkenreparatie.wimwes.nl.

 

 

Repair Café’s in de regio

Woont u niet in Delft of wilt u niet wachten tot de volgende eerste zaterdag van de maand dan kunt u met uw defecte spullen ook terecht bij één van de andere Repair Café’s in de regio. Een bijgewerkt overzicht van alle Repair Café’s in de wereld met links naar hun websites met de openingstijden vindt u op: repaircafe.org/bezoeken/

1 commentaar

 1. Hylke de Haan Hylke de Haan
  2 oktober 2019    

  Mijn relatief nieuwe wasmachine is stuk gegaan na de garantieperiode. Ik heb hem pas 7jaar en er is 1 à 2 keer per week mee gewassen. Ik denk dat het lager stuk is. Wanneer de nieuwe geleverd wordt, neemt BCC de oude mee om te recyclen. Eigenlijk zonde. Wie de reparatie aandurft, mag hem gratis komen ophalen.

  Met vriendelijke groet,
  Hylke de Haan
  0652884213

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

AGENDA

Zolang de (gedeeltelijke) lockdown
van kracht is, worden er in Delft géén
Repair Café bijeenkomsten gepland.


Zodra het weer kan ....
Iedere 1e en 3e zaterdag van de maand
Bij het Science Centre en bij Stunt
We brengen u op de hoogte als we weer open gaan.


Zaterdag 21 november 2020 van 11 - 14 uur
Science Centre: Mijnbouwstraat 120
Afgelast.


Zaterdag 21 november 2020 van 11 - 14 uur
Stunt: Vulcanusweg 307
Afgelast.


Zaterdag 5 december 2020 van 11 - 14 uur
Science Centre: Mijnbouwstraat 120
Afgelast.


Zaterdag 5 december 2020 van 11 - 14 uur
Stunt: Vulcanusweg 307
Afgelast.


VOORLOPIG OOK AFGELAST:

Bijeenkomsten in Delfshove, het gebouw van Pieter van Foreest aan het Vorrinkplein 99 kunnen voorlopig ook nog niet doorgaan.Filmpje van student Eline