• oktober 2021

Boven de gracht op het Noordeinde en Buitenwatersloot.

 • juli 2021

Op 29 juli op de voorpagina van de Delftse Post

 • september 2020

Op 18 september in het AD: nieuwe locatie bij Stunt Upcycle Campus


Klik hier voor het artikel op de site van het AD.

Op 16 september in de Delfste Post: samenwerking met Stunt

 • maart 2020

Voorpagina en artikel in ledenmagazine Delfts Leven

 Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 • februari 2020

Voorpagina Delftse Post 5 februari 2020 (Klik op de afbeelding om het artikel te openen.)


 • november 2019

NRC wetenschapsbijlage, zaterdag 9 november 2019

 • oktober 2019

Delft op zondag, 27 oktober 2019

Delft op zondag, 20 oktober 2019


Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

 • mei 2019

Delft op zondag, 26 mei 2019

HEC, onze locale leverancier van electronische onderdelen, gaat sluiten.
We danken Harry en zijn collega’s voor zoveel jaren trouwe diensten en adviezen.

Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

 • oktober 2017 

Delft op zondag, 22 oktober 2017

Maandelijks wordt van alles gerepareerd tijdens het Repair Café Delft. (foto: Geert van Grootveld)

Repareren: belangrijke vorm van preventie

DELFT – Delft is de stad van innovatie, maar veel daarvan ontgaat het grote publiek. Geert van Grootveld wil dat veranderen. Hij trakteert lezers van Delft op Zondag maandelijks op feitjes over het gelukkige huwelijk tussen Delft en innovatie.

Door: Geert van Grootveld

Is het echt zinvol om een product te repareren wanneer het kapot is? Ik zou zeggen van wel. En ik heb hiervoor een aantal argumenten. Een inhoudelijk argument is dat je hiermee energie en grondstoffen bespaart. En het gaat dan niet zozeer om het gewicht van het apparaat dat kapot is, maar veeleer om de grondstoffen en energie die het gekost heeft om het apparaat te maken.
De organisatie Natuur en Milieu stelde in een factsheet dat het – over de gehele keten bezien – ongeveer 900 kilo aan materialen vergt om één laptop te maken. Dat is zo’n beetje het gewicht van een auto. Voor het maken van een laptop worden zware metalen en zeldzame aardmetalen gewonnen. Voor het maken van de elektronische componenten, zoals geïntegreerde circuits, worden allerlei oplosmiddelen en zuren gebruikt. Wanneer je je laptop kunt repareren dan gebruik je deze achterliggende keten dus in veel mindere mate. Een belangrijke vorm van preventie.
Verder willen we af van de wegwerpmaatschappij en meer richting een circulaire economie. Een belangrijke bijdrage hieraan wordt geleverd door de Stichting Repair Café. Deze organisatie is ruim 7 jaar geleden opgericht. Over de gehele wereld zijn er nu ruim 1350!
Doelstellingen zijn het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie. Deze doelen worden bereikt door het organiseren van repareerbijeenkomsten op buurtniveau. Dat gebeurt ook in Delft, in het Science Centre en in Pieters Kamerhuis, in Delfshove. In het Repair Café staan elke eerste zaterdag van de maand tientallen enthousiaste vrijwilligers klaar om jouw kapotte apparaat te repareren. In meer dan 50 procent van de gevallen lukt dat. Soms lukt het ook niet bijvoorbeeld omdat het apparaat niet opengemaakt kan worden of omdat onderdelen verlijmd of versmolten zijn.
Het is belangrijk om goed te weten welke producten wel en welke niet gerepareerd kunnen worden. En vooral waarom een reparatie niet mogelijk is. Om deze reden wordt nu – op verzoek van de Tweede Kamer – de ‘reparatiemonitor’ ontwikkeld. De informatie hiervoor wordt door de verschillende Repair Cafés aangeleverd. Hiermee wordt de kennis over repareerbaarheid gedeeld. Ook kunnen op basis van deze informatie fabrikanten gericht worden benaderd om beter repareerbare producten op de markt te brengen. Repareerbaarheid lijkt me overigens een voor de hand liggende eis bij het ontwerp van het product. Met de resultaten van de ‘reparatiemonitor’ kan de discussie met de fabrikanten gestructureerd gevoerd gaan worden. Het percentage geslaagde reparaties zal dan ongetwijfeld nog verder stijgen.

 • augustus 2017

Tanthof, 26 augustus 2017

Op zaterdag 26 augustus 2017 vond het jaarlijkse Oogstfeest weer plaats bij de Kinderboerderij waterspeeltuin Tanthof. Veel organisaties presenteerde zich daar, zoals Milieudefensie, de Papaver, de Natuurwacht, de Kinderbloementuin en natuurlijk het Rapair Café Delft. Niet alleen het weer was perfect. De belangstelling was groot, van oud en jong, en de sfeer bijzonder goed.

Delfste Post, 2 augustus 2017

 • februari 2017

 Delfste Post, 15 februari 2017

Deel het met Delft: Regionaal Repair Café repareert zelfs een sani brouilleur

DELFT – Een week na het vijfde verjaardagsfeestje van Repair Café Delft, werd in Duurzaamheidscentrum De Papaver het Regionaal Repair Café gehouden. En dat was een groot succes. Bezoekers uit Delft, Den Haag en Pijnacker-Nootdorp kwamen met heel uiteenlopende kapotte spullen aanzetten, zoals broodroosters, lampen, cd en dvd spelers, tv’s, speelgoed, broeken en zelfs een sani brouilleur. Ook daar schrok een reparateur niet voor terug. Meer dan de helft kon samen met de vrijwilligers gerepareerd worden of bezoekers kregen het advies om een onderdeel te bestellen. De overige apparaten konden weggegooid worden. Er waren vrijwilligers van de Repair Café’s Delft, Den Haag, Pijnacker en Nootdorp.

 Delfste Post, 1 februari 2017

Foto: Robbert Bloemberg

Repair Café Delft 5 jaar: Honderden apparaten gered van de vuilnisbak

DELFT – Soms is een onderdeeltje van een paar euro vervangen genoeg om een kapotte magnetron uit de vuilnisbak te redden. Bij Repair Café Delft doen vrijwilligers dat al vijf jaar.

Door Pauline Aarts

Penningmeester Robbert Bloemberg is er vanaf het eerste moment bij. “Ik heb een technische achtergrond, maar had op dat moment geen baan. Het was een mooie tijdbesteding. Met techniek bezig zijn en omgaan met mensen.” Het Repair Café werd in 2012 opgericht naar voorbeeld van de Amsterdamse voorganger. “Gedreven door het idee dat we wat moeten doen om de afvalberg te verminderen en iets terug te doen voor de maatschappij. De eerste keer stonden er rijen mensen met apparaten. We wisten niet wat we zagen!” 2.500 spullen gingen er door de handen van de vrijwilligers. Driekwart kon worden gerepareerd. Het is geweldig om mensen te kunnen helpen, zegt de penningmeester. “Als je die glimlach dan ziet!”

Stekkertje vervangen, zo gebeurd

Het Repair Café is gratis, maar de bedoeling is wel dat mensen meekijken en meehelpen. Bloemberg noemt een mooi voorbeeld. “Drie studentes die met een kapotte stofzuiger aankwamen. Eentje had al geld gepind, de ander wilde het toch nog even bij ons proberen. De ene keer deed hij het wel, de andere keer niet. Probleem: een kapotte stekker. Dus hebben we de dames laten zien hoe je een stekker vervangt. Het probleem is soms simpeler dan je denkt. Denk dus even na voordat je iets weggooit.”

Een ander succesverhaal is de kapot gevallen computer van een pasgetrouwd stel. Bloemberg: “De trouwfoto’s stonden erop. De winkel zei ‘niet meer te redden, koop maar een nieuwe’. Dus heeft onze vrijwilliger die aan data-recovery doet de foto’s eraf gehaald. Je wil niet weten hoe blij die mensen waren!”

Zelf gereedschap gemaakt

Veel fabrikanten maken het consumenten wel erg moeilijk om een oud apparaat nieuw leven in te blazen. “Bekend is het strijkijzer van Tefal.”, zegt Bloemberg. “Dat krijg je niet open, want er zit een speciaal schroefje in. Wij hebben zelf gereedschap gemaakt, zodat we het toch kunnen opendraaien. We vermoeden dat sommige fabrikanten expres onderdelen gebruiken die snel kapot gaan. Daarom hebben wij altijd bepaalde onderdelen op voorraad.”

‘Wij gaan problemen met veel kennis te lijf’

Repair Café Delft is een groot succes. “Er komen steeds tussen de 50 en 75 mensen. We hebben 53 ingenieurs als vrijwilligers. We gaan problemen dus met veel kennis te lijf! We hebben ook scholieren die na een maatschappelijke stage zijn blijven plakken.”

Jubileum op 4 februari

Het jubileum wordt 4 februari gevierd van 11.00 tot 14.00 uur in het Science Centre (Mijnbouwstraat 120). Het Repair Café is iedere 1ste zaterdag van de maand in het Science Centre en in Delftshove (Vorrinkplein 99) van 11.00 tot 14.00 uur. Zie: repaircafedelft.nl

 • januari 2017

Algemeen Dagblad, 31 januari 2017

Delft op Zondag, 29 januari 2017


Eén van de vrijwilligers (rechts) buigt zich over een technisch mankement, tijdens de vorige editie van het Repair Café in het Science Centre. Zaterdag 4 februari wordt hier het 5-jarig jubileum gevierd.
(foto: Koos Bommelé)

Repair Café Delft viert 5-jarig bestaan en vele reparaties

DELFT – Repair Café Delft is afgelopen vijf jaar groter geworden dan Hans Slierendregt, één van de oprichters, had durven hopen.

Door: Jesper Neeleman

Slierendrecht vernam in het jaar 2011 via het tv-programma De Wereld Draait Door voor het eerst iets over het fenomeen Repair Café: een plek waar mensen kosteloos kapotte spullen konden laten repareren. Dat wilde hij ook in Delft wel opzetten. Hij zocht contact met Tijn Noordenbos. Die zag het in tweede instantie ook wel zitten. Het toeval wilde dat Ria van Oostveen ondertussen ook bezig wat met het opzetten van een Repair Cafe in Delft. Toen deze drie elkaar gevonden hadden, konden de reparaties beginnen. Wethouder Saskia Bolten had de eer de eerste repairdag, op 28 januari 2012, in de HYPO te openen.

“We waren toen nog met ongeveer twaalf vrijwilligers”, herinnert Slierendregt zich. Die club is nu uitgegroeid tot zo’n vijftig man, waarvan er altijd wel zo’n twintig van de partij zijn tijdens het maandelijks Repair Café, tegenwoordig in het Science Centre Delft. “Publiek kwam tijdens die eerste keren maar mondjesmaat langs met kapotte spullen”, vervolgt de 68-jarige Delftenaar. “Mensen kenden het fenomeen Repair Cafe niet. Maar mondelinge reclame is de beste reclame.” En al gauw werd het drukker en drukker.

Vooral koffiezetapparaten van Senseo werden vaak langs gebracht. Negen van de tien keer vanwege hetzelfde probleem, ontdekten de technici. “Dat is een onderdeeltje van – schrik niet – 4 euro 50. Als je die erin doet, doet ‘ie het weer fantastisch.” Ook kwam eens iemand met een professionele oven van 900 euro. Die wilde hij al naar Avalex brengen, maar voor de zekerheid gaf hij het bij Repair Café Delft nog en kans. “Bleek er een relaitje van 6 euro kapot. Die man was zó ontzettend blij.” Het is niet alleen elektronica dat wordt hersteld. “We hebben bijvoorbeeld ook een naaihoekje, voor mensen die niet weten hoe je een zoompje maakt. Je zou er gewoon eens moeten gaan kijken. Het is een geweldige en super leuke club mensen die bijeenkomt om anderen belangeloos te helpen.”

-Hoe verklaart u het succes?
Slierendregt: “Ik denk dat een deel van de bezoekers gehecht is aan hun spullen, anderen vinden het zonde om weg te gooien. Ze willen niet dat het vanwege een klein mankement al op de afvalberg beland.”

-Hoe kijkt u terug op de afgelopen vijf jaar?
“Ik ben sinds oktober vorig jaar geen voorzitter meer, maar ik heb me er altijd met heel veel plezier voor ingezet. We hebben in de loop der jaren verschrikkelijk goede contacten opgebouwd, onder meer met de TU Delft. We zijn weleens op uitnodiging bij een meeting in Roemenië geweest, waar we mensen uit Spanje en Italië enthousiast hebben gemaakt in hun eigen land repair cafés op te zetten. Nederland heeft hierin het voortouw genomen. Wereldwijd zijn er nu 1100 repair cafés.”

-Hoe ziet u de toekomst voor Repair Café Delft?
“Goed. We hebben nu zelfs een tweede dependance, in Pieters Kamerhuis.”

-En spullen blijven altijd kapot gaan…
“We streven naar producten die niet stuk gaan, maar dat zie ik niet gauw gebeuren. Wat we wel merkten, is dat fabrikanten steeds weer andere schroefjes gaan gebruiken. Dat doen ze zodat je het met het gebruikelijke gereedschap niet meer open krijgt en kunt repareren – en weer een nieuwe moet kopen. Wij zijn vervolgens zelf gereedschap gaan maken waarmee je het wél open krijgt. Nee, de industrie zal waarschijnlijk niet heel erg blij zijn met de toename van het aantal repair cafés.”

 • oktober  2016

Naar aanleiding van het 7-jarig bestaan en de Internationale Repair Week van 17 – 23 oktober 2016 was Repair Café te zien in Hallo Nederland op NPO2 (MAX) op 17 oktober.

 • juli 2016

Delft – 6 juli 2016 – PvF krant
Repair Cafe P.v. Foreest

Delft – 2 juli 2016 – DP
DP02072016

 • juni 2016

Delft – 20 juni 2016 – DPWippolder

 • mei 2016

Delft – 7 mei 2016 – DPTuingereedschap

 • februari 2016

Delft – 21 februari 2016 – DPPvF

Delft – 17 februari 2016 – Krant op ZondagGlamurs2

Delft – 3 februari 2016 – Glamurs website
DP03022016

 • januari 2016

Delft – 31 januari 2016 – KoZ
KoZ31012016

Delft – 27 januari 2016 – DP
Dp27012016

Delft – 25 januari 2016 – AD
25012016AD

 • december 2015

Delft – 2 december 2015 – DP
DP05122015

 • november 2015

Delft – 2 november 2015 – DP
DP02112015

 

 • oktober 2015

Delft – 27 oktober 2015
Wetenschapsdag27:10:2015
Voor het gehele artikel, ga naar Repair Café Delft op Wetenschapsdag 2015

 

 • oktober 2015

Delft – 5 oktober 2015 – DP
AVALEXa

 
Delft – 3 oktober 2015 – DP
3okt2015a

 

 • september 2015

Delft – 2 september 2015 – DP
Tuin

 

 • juni 2015

Delft – 6 juni 2015
TU

 

 • mei 2015

Delft – 6 mei 2015
DP03052015

 

 • april 2015

Delft – 4 april 2015

1000e geslaagde reparatie

1000e geslaagde reparatie

Delft – 1 april Telstar 2015
1000ste_b

Delft – 1 april Delftse Post 2015
1000ste_c

 

 • februari 2015

Delft – 7 februari 2015
Textiel02022015

 

 • oktober 2013

Delft – 27 oktober 2013
Wetenschapsdag2013

 

 • augustus 2013

Naar Delft – augustus 2013
museumnacht

 

 • maart 2013

Delft Actief – 25 maart 2013
delft_aktief

 • januari 2013

Delft op Zondag – 20 januari 2013
Papaver

 
Algemeen Dagblad – 13 januari 2013
AD2013

 
Krant op Zondag – 09 januari 2013
new

 
Delftse Post – 02 januari 2013
DP

 • december 2012

Krant op Zondag – 28 december 2012

 • oktober 2012

Algemeen Dagblad – 6 oktober 2012
AD06102012

 • Juni/Juli 2012

Genoeg – Nr.92 Juni/Juli 2012
Genoeg_1
Genoeg_2
Genoeg_3
Genoeg_4

 

 • juni 2012

Delftse Post- 23 juni


23 juni Repair Café in GammaHet maandelijkse Repaircafé Delft vindt deze maand onderdak bij Gamma. Op zaterdag 23 juni, tussen 11 en 15 uur, staan weer 10 deskundige en enthousiaste vaklieden klaar om bezoekers gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties.Sinds de start in januari zijn al 250 apparaten door de medewerkers van Repaircafé Delft onder handen genomen, en zo’n 70% kon worden hersteld, of, zoals de oprichters het noemen ‘gered van de afvalberg’! Er komen allerlei voorwerpen langs, zoals elektrische pompen, strijkijzers, scheerapparaten, CDspelers, lampen, stofzuigers, speelgoed, kleding, fietsen en computers. En elk kapot voorwerp wordt door de reparateurs weer enthousiast ontvangen. Met plezier repareren ze waar mogelijk en dragen hun kennis over aan de eigenaars, zodat die misschien een volgende keer zelf de reparatie kunnen uitvoeren.Dat het Repaircafé dit keer bij Gamma staat, komt door een ‘match’ tussen Gamma en Milieudefensie, gesloten op de Beursvloer van april. Afgesproken is toen dat het Repaircafé in juni in de Gammavestiging in Leeuwenstein zou staan, in ruil voor een donatie van gereedschap van Gamma aan het Repaircafé.Door repareren te promoten, willen de organisatoren bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg.
Iedereen is welkom op zaterdag 23 juni van 11 tot 15 uur in het Repaircafé in Gamma, Leeuwenstein 35.

 

 • mei 2012
 • 11 mei 2012

Onder de kop ‘An Effort to Bury a Throwaway Culture One Repair at a Time‘ berichtte de Amerikaanse krant uitgebreid over de praktijk en de achtergrond van het Repair Café.


Een NYT-verslaggever, die onlangs voor het stuk naar Nederland kwam, sprak met bezoekers en reparateurs van het Repair Café in Amsterdam-Oost, met oprichter van de Stichting Repair Café Martine Postma, met enkele van de inmiddels ruim dertig lokale Repair Café-groepen in het land en met partijen die de activiteiten van de Stichting Repair Café financieren, zoals Stichting DOEN en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Ook Repair Cafe Delft werd benaderd. Hier onder vind je een stukje tekst uit het kranten artikel van de NYT waarin Tijn werd geïnterviewd.

” Tijn Noordenbos, a 62-year-old artist in Delft, started a Repair Cafe there four months ago. “I like to repair things,” he said, noting that the repair shops of his younger days had all but vanished. “Now, if something breaks, you take it back to the store and they say: ‘We’ll send it to the factory and it costs you 100 euros just to check out the problem. It’s better if you buy a new one.’ ”

Kijk hier voor het gehele artikel

 

 • februari 2012

Delft op Zondag – 5 februari 2012
Zondag

 
Volkskrant – 3 februari 2012
Volkskrant

 

 • januari 2012

14 januari 2012
Algemeen Dagblad
Niet weggooien a.u.b.

Eerste Delftse Repair Café repareert alles.
Niet weggooien, maar repareren.
Het is de insteek van het eerste Delftse repair Café dat over twee weken plaats vindt in de Hypo Kunstsuper.

Bezoekers kunnen daar onder begeleiding van aanwezige vaklieden hun kapotte spullen nieuw leven inblazen.
Gescheurde kledingstukken, haperende computers en kapotte tosti-ijzers hoeven niet meteen de prullenbak in.

Dit stelt organisator Tijn Noordenbos (62). Volgens de Delftenaar worden te veel gebruiksvoorwerpen te snel naar de vuilnisbelt verwezen. “repareren zit bij veel mensen niet meer in het systeem. Dat is zonde, want sommige dingen zijn na een kleine reparatie weer prima bruikbaar.”
Het concept is simpel. Bezoekers nemen hun kapotte spullen mee naar de sorteerruimte van het voormalig postkantoor aan de Hippolytusbuurt, waar een vijftienkoppig team vakbekwame vrijwilligers hen opwacht.

“En dan ga je samen met de reparateur aan de slag.” Benadrukt Noordenbos. Het is namelijk de bedoeling dat de bezoeker zélf stapsgewijs leert het probleem te identificeren en op te lossen.
Het slaat nergens op om een heel nieuw apparaat te kopen als er gewoon een stekkertje vervangen kan worden. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe een nieuw stekkertje aan te brengen.

Het is niet de bedoeling dat het gratis initiatief concurreert met ondernemers in de stad. “ Je moet niet verwachten dat we je broek even inkorten, dan sturen we je gewoon door naar de kleermaker in de Choorstraat. Maar we hopen wel een tegentrend in gang te zetten en iets te doen aan de “weggooimentaliteit” . grote bedrijven speculeren daarop.
Dat klopt niet. “

Kostenbesparing

Het zelf repareren heeft naast een potentiële kostenbesparing nog meer voordelen. Zo is het verkleinen van de afvalberg goed voor het milieu. Grondstoffen worden bespaard en de CO2 uitstoot wordt verminderd. Daarnaast is het Repair Café bedoeld om buurtbewoners op een andere manier met elkaar in contact te brengen. “Als je samen iets repareert, kijk je op een heel andere manier tegen elkaar aan. We willen een stukje anonimiteit onder buurtbewoners wegnemen; dat is alleen maar goed voor de stad.”

Maar bovenal geeft het zelf iets repareren gewoon een heel lekker gevoel.Noordenbos : creatie is goed voor de mens. Het houdt je actief en prikkelt je hersenen. Als je een nieuw koffiezet apparaat koopt, pak je het uit, zet het neer en dat is het. Maar als je het zelf hebt gerepareerd, denk je iedere keer als je er naar kijkt: dat heb ik gemaakt. Dat is een heerlijk gevoel.

Vanaf 28 januari wordt elke vierde zaterdag van de maand een Reparatie Café georganiseerd.