- 4 mei 2024
Ter gelegenheid van de feestelijke opening van de nieuwe locatie van Repair Cafe Delft, bij het Stanislas VMBO aan de Krakeelpolderweg (ingang Pootstraat) heeft omroep Delft een video-reportage gamaakt. De video is te bekijken via deze link.
- 5 maart 2024
Klik op de afbeelding om het hele artikel te lezen.
- 8 februari 2024
In deze podcast van RAZO & Zorg spreekt Peter Winters met Marjan Wedemeier van Repair Cafe Delft.
Heb je een kapot apparaat? Wat ga je nu doen? Allerlei vragen komen op je af! Moet het apparaat vervangen worden of kan het gerepareerd worden? Wat is duurzaam om te doen?
Bijvoorbeeld de waterkoker kookt niet meer. Het espressoapparaat zet geen koffie meer. Weggooien? Mooi niet!
Repair Café Delft helpt je graag. Welke deskundigen staan er voor je klaar?
.
- 20 oktober 2023
Marjan Wedemeier, bestuurslid van Repair Café Delft, spreekt op 20 oktober 2023 om 10:18 uur
bij Radio Omroep Delft over International Repair Day 2023 en over ons repair café.
Klik op bovenstaand logo wanneer je browser hieronder een fout geeft.
–
- 2 juli 2023
- 28 maart 2023
Klik op het artikel voor een grotere weergave.
- 17 januari 2023
EenVandaag:
circulaire economie is verder weg dan ooit
De wereld is de afgelopen jaren niet meer, maar juist minder circulair geworden. Het hergebruik van materialen is gedaald van 9,1 naar 7,2 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse Circularity Gap Report van stichting Circle Economy.
De wereldeconomie heeft in de afgelopen 20 jaar net zoveel grondstoffen verbruikt als in tachtig jaar daarvoor. Daarmee is de circulaire economie verder weg dan ooit, constateert het tv-programma EenVandaag. “Het heeft te maken met bevolkingsgroei, maar ook de hoeveelheid verbruikte grondstoffen per persoon neemt toe”, vertelde Martijn Lopez Cardozo van Circle Economy op 16 januari bij EenVandaag.
Spullen langer gebruiken en vaker repareren draagt bij aan de oplossing
Volgens Martijn moet het grondstofverbruik met 30 procent omlaag. “Dan kunnen we binnen de grenzen van de planeet leven.” Daarvoor moet de wereld volgens hem veel slimmer omgaan met materialen in de vier sectoren die de meeste grondstoffen gebruiken: voedsel, mobiliteit, industrie en huisvesting.
Maar ook langer doen met spullen en vaker repareren draagt bij aan de oplossing. In een eerder Circularity Gap Report constateerde Circle Economy al dat de rol van reparatie twee keer zo groot moet worden.
Bekijk hieronder het item van EenVandaag, waarbij een verslaggever onder meer een Repair Café in Amsterdam-Oost bezocht.
Meer informatie
Lees het uitgebreidere artikel over het Circularity Report op de website van EenVandaag
Download het Circularity Gap Report 2023 vanaf de website van Circle Economy
Lees het eerdere pleidooi van Circle Economy voor meer reparatie
- 7 januari 2023
- 10 december 2022
Reparatie voor noppes
- 5 november 2022
Door Cheyenne Toetenel
Jan groeide op in Delft, in de Laan van Overvest. Na zijn trouwen woonde hij met zijn gezin lange tijd buiten de regio, totdat zijn vrouw en hij 25 jaar geleden terugkeerden. Werken heeft hij altijd gedaan binnen de automatisering. “Toen ik in 1970 van de hbs afkwam, wees mijn zus mij op een vacature bij Philips Van der Heem in Den Haag, waar ik als programmeur ben gaan werken aan een vluchtafhandelingssysteem voor luchthavens. Een jaar later ging ik naar Volmac, later Capgemini, waar ik van 1971 tot aan mijn pensioen heb gewerkt. Ik kreeg daar onder meer opdrachten voor het Ministerie van Onderwijs en De Nederlandsche Bank.” Na veel mooie projecten kwam er in 2017 een eind aan zijn carrière. Zijn kennis en ervaring binnen de automatisering besloot hij al vrij snel in te zetten voor Seniorweb Delft, als vrijwilliger bij inloopspreekuren en docent bij cursussen. Daarnaast ging hij soortgelijk vrijwilligerswerk doen voor het Tablet Café in seniorencomplex de Kickerthoek in den Hoorn en de Bibliotheek de Plataan. Ook ging Jan vrijwel direct na zijn pensioen aan de slag als reparateur bij Repair Café Delft.
Interesse
“De oorsprong van mijn interesse in het repareren van objecten is te vinden in mijn middelbare schooltijd”, vertelt Jan. “Thuis werd mijn interesse in knutselen gewekt door mijn vader die veel klusjes in huis deed. Mijn nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat ik er een boel van leerde. Op mijn vrije woensdag- en zaterdagmiddag had ik bovendien een bijbaantje bij de fietsenmaker, waar ik mijn handigheid met gereedschap steeds verder uitbreidde. In mijn latere leven ben ik ook veel aan het knutselen geweest. Mijn zelfgemaakte krantenbakje van perspex is nog steeds in gebruik en de handige hoogslaper die ik ooit voor mijn dochter in elkaar timmerde is daarna doorgegeven binnen de familie. Aan de slag gaan bij het Repair Café leek mij daarom hartstikke leuk.”
Afvalberg
Het Repair Café Delft houdt iedere eerste en derde zaterdag van de maand van 11.00 uur tot 14.00 uur reparatiebijeenkomsten bij Delfshove op het Vorrinkplein 99 en TU Delft Science Centre op de Van der Burghweg 1. Jan is actief op de locatie Delfshove en heeft daarnaast sinds twee jaar een bestuursfunctie en coördinerende rol. “Naast het stukje voldoening als het gelukt is om een voorwerp te repareren, vind ik het geweldig om mensen gelukkig te maken door een probleem binnen no time voor ze op te lossen. Je doet het overigens echt met hen samen. De bezoekers kijken mee en leren ervan. Leren doe ik zelfs ook nog steeds, aangezien ons team van reparateurs goed samenwerkt. We leren van elkaar.” Maar wat écht het idee achter het Repair Café is, is om de afvalberg te verminderen en het milieu een beetje te ontzien. “Mensen gooien vaak spullen weg die gemakkelijk te repareren zijn. Hartstikke zonde, dus gaan wij die verspilling graag tegen. Ons motto is dan ook: ‘Weggooien? Mooi niet!’ Dat dit mensen helpt in de portemonnee is mooi meegenomen.”
Gezamenlijke vuist
Het eerste Repair Café is twaalf jaar geleden gestart, en ondertussen zijn er zo’n 2400 wereldwijd. Alle maken een gezamenlijke vuist om de afvalberg te doen krimpen. “Sinds coronatijd doen we dat middels onze monitor”, vertelt Jan. “Mensen melden hun voorwerp bij ons aan via repaircafedelft.nl, waarna de informatie in de monitor verschijnt. Wij reparateurs vullen dat aan met informatie over de reparatie. Alle informatie gaat daarna naar een grote internationale monitor. Door onze informatie te bundelen maken we een vuist naar de industrie om voorwerpen beter repareerbaar te maken, of in elk geval te tonen welke problemen veelvoorkomend zijn bij hun producten.” Uit de internationale database blijkt ook het succes van de Repair Cafés. “Gemiddeld 60 procent van wat ons wordt aangeboden kunnen we meteen repareren. 25 procent sturen we op weg met een advies, bijvoorbeeld het kopen van een bepaald onderdeel waarna we het voorwerp de volgende keer wél kunnen maken.”
Heb jij een kapotte stofzuiger, broek of waterkoker? Kom dan naar het Repair Café. Het is goed om je voorwerp vooraf aan te melden via repaircafedelft.nl, zodat vrijwilligers zich kunnen voorbereiden op de reparatie. Het Repair Café wordt drukbezocht en kan daarom ook wel wat extra handjes gebruiken. Ben jij handig met elektronica, textiel of mechanische producten? Stuur dan een mail naar info@repaircafedelft.nl. Ook Seniorweb Delft zoekt vrijwilligers. Meer info hierover kun je opvragen via seniorweb.delft@gmail.com.
–
–
- 27 mei 2022
Artikel in de Volkskrant over repareren als (eindexamen)vak.
(Klik op de afbeelding voor een vergroting.)
- 3 april 2022
Artikel in Delft op Zondag over de doorkijkers.
DELFT – Doorkijkers zijn mensen die verder kijken dan hun eigen wereld. Vrijwillig zetten ze zich in voor anderen en voor hun stad. Zo vormen vrijwilligers een netwerk van solidariteit en gemeenschapszin. De afgelopen drie jaar heeft u in Delft op Zondag maandelijks de verhalen kunnen lezen van Delftse doorkijkers. Deze bijzondere mensen kwamen afgelopen maandag samen, ter afsluiting van het project. Dit gebeurde in het Stadskantoor, waar een tentoonstelling van de Delftse doorkijkers te bezichtigen is. Het project is geïnitieerd in 2018 door Platform Delftse Bruggen, een vrijwilligersorganisatie uit Delft. Het idee kwam in eerste instantie van George Gelauff die bij dit platform is aangesloten. “Een aantal jaren geleden dachten wij met Delftse Bruggen na over polarisatie. Toen lazen wij het boek van Bart Brandsma. Hij zegt dat je je moet richten op het midden van de samenleving om iets tegen polarisatie te doen. Niet op de mensen die op het podium staan en een heel uitgesproken mening hebben. Maar dan is natuurlijk de vraag: wat is dan het midden van de samenleving? Toen was ik een keer bij een bijeenkomst waar Hans van der Burgh sprak over hoe hij zich inzet voor jongeren. Toen dacht ik; dat soort mensen moeten we gaan zoeken. Mensen die vrijwillig onbaatzuchtig klaarstaan voor anderen. Hans werd de eerste doorkijker. De naam ‘doorkijkers’ is geïnspireerd door een schilderij van Pieter de Hooch. Het kunstwerk laat een stadsplattegrond zien en een binnenwereld uit de tijd van Pieter de Hooch en Johannes Vermeer. “In dit kunstwerk wordt verder gekeken dan het eigen beschermde wereldje. Ook doorkijkers zetten zich als vrijwilliger in voor mensen buiten hun directe levenssfeer.” De Delftse kunstenaar Sascha van Eijk maakte een kunstwerk geïnspireerd op het schilderij. Elke maand kreeg een vrijwilliger het kunstwerk een maand ter beschikking als blijk van waardering. Vervolgens werd het kunstwerk, op de foto, doorgegeven aan de volgende doorkijker die werd geïnterviewd door de redacteurs van Delft op Zondag. Zo hebben er 32 portretten van zo’n 50 mensen in deze krant gestaan en heeft het kunstwerk door de stad gereisd. “Als ik op het project terugkijk, zie ik een paar hele mooie dingen”, aldus Gelauff. “Ik heb inspiratie gezien van mensen die zich inzetten voor anderen, hun buurt en de stad, als een soort krachtbron in de samenleving waar je niet gauw aan denkt maar die er wel is. Ik heb met de doorkijkers gesproken over hun motivatie. Ik zag de betrokkenheid, een vorm van burgerschap die ik nog niet eerder gezien heb. Er zit een groot netwerk van solidariteit in onze samenleving waar we nu een stukje van gezien hebben. Het is hartverwarmend om te zien dat – in deze tijden van tegenstellingen, moeite, oorlog en ruzie – er ook veel positiefs gebeurt. Hoop is niet een verre verwachting, maar hoop is dat wat je kan doen binnen je eigen invloedsfeer. Ter afsluiting werd maandag samengekomen in het Stadskantoor waar momenteel de tentoonstelling Delftse doorkijkers te vinden is. Hier ontvingen de doorkijkers allen een bundel van alle 32 verhalen en een mini-doorkijker als blijvend aandenken. Niet alleen initiatiefnemer George Gelauff sprak de doorkijkers toe, ook wethouder Karin Schrederhof. Zij verving burgemeester Marja van Bijsterveldt wegens ziekte. Schrederhof: “Mooi om aandacht te geven aan deze Delftenaren die het goede doen, ook als er niemand kijkt. Inzet leveren voor het buurtkippenhok, voor je wijk of je medemensen helpen om te integreren. Dat zijn voorbeelden van wie jullie zijn, wat jullie doen en welke passie jullie allemaal hebben. Het toont hoe sterk ons vrijwilligersnetwerk in Delft is. Dát is wat onze stad bijzonder maakt. Jullie zijn van waarde voor Delft en wie zich onderscheidt verdient een onderscheiding. Dat gebeurt met deze tentoonstelling en magazine, maar er is ook een andere mogelijkheid. Binnenkort is het Koningsdag met een lintjesregen de dag ervoor. De burgemeester zou het heel terecht vinden als er wellicht naar een van jullie een lintje zou kunnen gaan, want mensen als jullie verdienen dit. De tentoonstelling is nog tot 8 april te bezoeken in de ruimte bij de publieksbalies van de gemeente Delft, Stationsplein 1. Loop er even langs als u bij de gemeente moet zijn, als u in Delft de trein neemt of als u behoefte heeft aan een inspirerende ervaring. De portretten worden aan u getoond middels panelen met daarop voor elke doorkijker een foto, korte kennismaking en een QR-code die een link legt met het bijbehorende artikel op de website van Delft op Zondag.
- 24 oktober 2021
Artikel in Delft op Zondag (klik op de afbeelding voor een grotere weergave).
- september/oktober 2021
Boven de gracht op het Noordeinde en Buitenwatersloot.
- juli 2021
Op 29 juli op de voorpagina van de Delftse Post
- september 2020
Op 18 september in het AD: nieuwe locatie bij Stunt Upcycle Campus
Klik hier voor het artikel op de site van het AD.
Op 16 september in de Delfste Post: samenwerking met Stunt
- maart 2020
Voorpagina en artikel in ledenmagazine Delfts Leven
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
- februari 2020
Voorpagina Delftse Post 5 februari 2020 (Klik op de afbeelding om het artikel te openen.)
- november 2019
NRC wetenschapsbijlage, zaterdag 9 november 2019
- oktober 2019
Delft op zondag, 27 oktober 2019
Delft op zondag, 20 oktober 2019
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
- mei 2019
HEC, onze locale leverancier van electronische onderdelen, gaat sluiten.
We danken Harry en zijn collega’s voor zoveel jaren trouwe diensten en adviezen.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
- oktober 2017
Delft op zondag, 22 oktober 2017
Repareren: belangrijke vorm van preventie
DELFT – Delft is de stad van innovatie, maar veel daarvan ontgaat het grote publiek. Geert van Grootveld wil dat veranderen. Hij trakteert lezers van Delft op Zondag maandelijks op feitjes over het gelukkige huwelijk tussen Delft en innovatie.
Door: Geert van Grootveld
Is het echt zinvol om een product te repareren wanneer het kapot is? Ik zou zeggen van wel. En ik heb hiervoor een aantal argumenten. Een inhoudelijk argument is dat je hiermee energie en grondstoffen bespaart. En het gaat dan niet zozeer om het gewicht van het apparaat dat kapot is, maar veeleer om de grondstoffen en energie die het gekost heeft om het apparaat te maken.
De organisatie Natuur en Milieu stelde in een factsheet dat het – over de gehele keten bezien – ongeveer 900 kilo aan materialen vergt om één laptop te maken. Dat is zo’n beetje het gewicht van een auto. Voor het maken van een laptop worden zware metalen en zeldzame aardmetalen gewonnen. Voor het maken van de elektronische componenten, zoals geïntegreerde circuits, worden allerlei oplosmiddelen en zuren gebruikt. Wanneer je je laptop kunt repareren dan gebruik je deze achterliggende keten dus in veel mindere mate. Een belangrijke vorm van preventie.
Verder willen we af van de wegwerpmaatschappij en meer richting een circulaire economie. Een belangrijke bijdrage hieraan wordt geleverd door de Stichting Repair Café. Deze organisatie is ruim 7 jaar geleden opgericht. Over de gehele wereld zijn er nu ruim 1350!
Doelstellingen zijn het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie. Deze doelen worden bereikt door het organiseren van repareerbijeenkomsten op buurtniveau. Dat gebeurt ook in Delft, in het Science Centre en in Pieters Kamerhuis, in Delfshove. In het Repair Café staan elke eerste zaterdag van de maand tientallen enthousiaste vrijwilligers klaar om jouw kapotte apparaat te repareren. In meer dan 50 procent van de gevallen lukt dat. Soms lukt het ook niet bijvoorbeeld omdat het apparaat niet opengemaakt kan worden of omdat onderdelen verlijmd of versmolten zijn.
Het is belangrijk om goed te weten welke producten wel en welke niet gerepareerd kunnen worden. En vooral waarom een reparatie niet mogelijk is. Om deze reden wordt nu – op verzoek van de Tweede Kamer – de ‘reparatiemonitor’ ontwikkeld. De informatie hiervoor wordt door de verschillende Repair Cafés aangeleverd. Hiermee wordt de kennis over repareerbaarheid gedeeld. Ook kunnen op basis van deze informatie fabrikanten gericht worden benaderd om beter repareerbare producten op de markt te brengen. Repareerbaarheid lijkt me overigens een voor de hand liggende eis bij het ontwerp van het product. Met de resultaten van de ‘reparatiemonitor’ kan de discussie met de fabrikanten gestructureerd gevoerd gaan worden. Het percentage geslaagde reparaties zal dan ongetwijfeld nog verder stijgen.
- augustus 2017
Op zaterdag 26 augustus 2017 vond het jaarlijkse Oogstfeest weer plaats bij de Kinderboerderij waterspeeltuin Tanthof. Veel organisaties presenteerde zich daar, zoals Milieudefensie, de Papaver, de Natuurwacht, de Kinderbloementuin en natuurlijk het Rapair Café Delft. Niet alleen het weer was perfect. De belangstelling was groot, van oud en jong, en de sfeer bijzonder goed.
- februari 2017
Delfste Post, 15 februari 2017
Deel het met Delft: Regionaal Repair Café repareert zelfs een sani brouilleur
DELFT – Een week na het vijfde verjaardagsfeestje van Repair Café Delft, werd in Duurzaamheidscentrum De Papaver het Regionaal Repair Café gehouden. En dat was een groot succes. Bezoekers uit Delft, Den Haag en Pijnacker-Nootdorp kwamen met heel uiteenlopende kapotte spullen aanzetten, zoals broodroosters, lampen, cd en dvd spelers, tv’s, speelgoed, broeken en zelfs een sani brouilleur. Ook daar schrok een reparateur niet voor terug. Meer dan de helft kon samen met de vrijwilligers gerepareerd worden of bezoekers kregen het advies om een onderdeel te bestellen. De overige apparaten konden weggegooid worden. Er waren vrijwilligers van de Repair Café’s Delft, Den Haag, Pijnacker en Nootdorp.
Foto: Robbert Bloemberg
Repair Café Delft 5 jaar: Honderden apparaten gered van de vuilnisbak
Door Pauline Aarts
Penningmeester Robbert Bloemberg is er vanaf het eerste moment bij. “Ik heb een technische achtergrond, maar had op dat moment geen baan. Het was een mooie tijdbesteding. Met techniek bezig zijn en omgaan met mensen.” Het Repair Café werd in 2012 opgericht naar voorbeeld van de Amsterdamse voorganger. “Gedreven door het idee dat we wat moeten doen om de afvalberg te verminderen en iets terug te doen voor de maatschappij. De eerste keer stonden er rijen mensen met apparaten. We wisten niet wat we zagen!” 2.500 spullen gingen er door de handen van de vrijwilligers. Driekwart kon worden gerepareerd. Het is geweldig om mensen te kunnen helpen, zegt de penningmeester. “Als je die glimlach dan ziet!”
Stekkertje vervangen, zo gebeurd
Het Repair Café is gratis, maar de bedoeling is wel dat mensen meekijken en meehelpen. Bloemberg noemt een mooi voorbeeld. “Drie studentes die met een kapotte stofzuiger aankwamen. Eentje had al geld gepind, de ander wilde het toch nog even bij ons proberen. De ene keer deed hij het wel, de andere keer niet. Probleem: een kapotte stekker. Dus hebben we de dames laten zien hoe je een stekker vervangt. Het probleem is soms simpeler dan je denkt. Denk dus even na voordat je iets weggooit.”
Een ander succesverhaal is de kapot gevallen computer van een pasgetrouwd stel. Bloemberg: “De trouwfoto’s stonden erop. De winkel zei ‘niet meer te redden, koop maar een nieuwe’. Dus heeft onze vrijwilliger die aan data-recovery doet de foto’s eraf gehaald. Je wil niet weten hoe blij die mensen waren!”
Zelf gereedschap gemaakt
Veel fabrikanten maken het consumenten wel erg moeilijk om een oud apparaat nieuw leven in te blazen. “Bekend is het strijkijzer van Tefal.”, zegt Bloemberg. “Dat krijg je niet open, want er zit een speciaal schroefje in. Wij hebben zelf gereedschap gemaakt, zodat we het toch kunnen opendraaien. We vermoeden dat sommige fabrikanten expres onderdelen gebruiken die snel kapot gaan. Daarom hebben wij altijd bepaalde onderdelen op voorraad.”
‘Wij gaan problemen met veel kennis te lijf’
Repair Café Delft is een groot succes. “Er komen steeds tussen de 50 en 75 mensen. We hebben 53 ingenieurs als vrijwilligers. We gaan problemen dus met veel kennis te lijf! We hebben ook scholieren die na een maatschappelijke stage zijn blijven plakken.”
Jubileum op 4 februari
Het jubileum wordt 4 februari gevierd van 11.00 tot 14.00 uur in het Science Centre (Mijnbouwstraat 120). Het Repair Café is iedere 1ste zaterdag van de maand in het Science Centre en in Delftshove (Vorrinkplein 99) van 11.00 tot 14.00 uur. Zie: repaircafedelft.nl
- januari 2017
Algemeen Dagblad, 31 januari 2017
Delft op Zondag, 29 januari 2017
Eén van de vrijwilligers (rechts) buigt zich over een technisch mankement, tijdens de vorige editie van het Repair Café in het Science Centre. Zaterdag 4 februari wordt hier het 5-jarig jubileum gevierd.
(foto: Koos Bommelé)
Repair Café Delft viert 5-jarig bestaan en vele reparaties
DELFT – Repair Café Delft is afgelopen vijf jaar groter geworden dan Hans Slierendregt, één van de oprichters, had durven hopen.
Door: Jesper Neeleman
Slierendrecht vernam in het jaar 2011 via het tv-programma De Wereld Draait Door voor het eerst iets over het fenomeen Repair Café: een plek waar mensen kosteloos kapotte spullen konden laten repareren. Dat wilde hij ook in Delft wel opzetten. Hij zocht contact met Tijn Noordenbos. Die zag het in tweede instantie ook wel zitten. Het toeval wilde dat Ria van Oostveen ondertussen ook bezig wat met het opzetten van een Repair Cafe in Delft. Toen deze drie elkaar gevonden hadden, konden de reparaties beginnen. Wethouder Saskia Bolten had de eer de eerste repairdag, op 28 januari 2012, in de HYPO te openen.
“We waren toen nog met ongeveer twaalf vrijwilligers”, herinnert Slierendregt zich. Die club is nu uitgegroeid tot zo’n vijftig man, waarvan er altijd wel zo’n twintig van de partij zijn tijdens het maandelijks Repair Café, tegenwoordig in het Science Centre Delft. “Publiek kwam tijdens die eerste keren maar mondjesmaat langs met kapotte spullen”, vervolgt de 68-jarige Delftenaar. “Mensen kenden het fenomeen Repair Cafe niet. Maar mondelinge reclame is de beste reclame.” En al gauw werd het drukker en drukker.
Vooral koffiezetapparaten van Senseo werden vaak langs gebracht. Negen van de tien keer vanwege hetzelfde probleem, ontdekten de technici. “Dat is een onderdeeltje van – schrik niet – 4 euro 50. Als je die erin doet, doet ‘ie het weer fantastisch.” Ook kwam eens iemand met een professionele oven van 900 euro. Die wilde hij al naar Avalex brengen, maar voor de zekerheid gaf hij het bij Repair Café Delft nog en kans. “Bleek er een relaitje van 6 euro kapot. Die man was zó ontzettend blij.” Het is niet alleen elektronica dat wordt hersteld. “We hebben bijvoorbeeld ook een naaihoekje, voor mensen die niet weten hoe je een zoompje maakt. Je zou er gewoon eens moeten gaan kijken. Het is een geweldige en super leuke club mensen die bijeenkomt om anderen belangeloos te helpen.”
-Hoe verklaart u het succes?
Slierendregt: “Ik denk dat een deel van de bezoekers gehecht is aan hun spullen, anderen vinden het zonde om weg te gooien. Ze willen niet dat het vanwege een klein mankement al op de afvalberg beland.”
-Hoe kijkt u terug op de afgelopen vijf jaar?
“Ik ben sinds oktober vorig jaar geen voorzitter meer, maar ik heb me er altijd met heel veel plezier voor ingezet. We hebben in de loop der jaren verschrikkelijk goede contacten opgebouwd, onder meer met de TU Delft. We zijn weleens op uitnodiging bij een meeting in Roemenië geweest, waar we mensen uit Spanje en Italië enthousiast hebben gemaakt in hun eigen land repair cafés op te zetten. Nederland heeft hierin het voortouw genomen. Wereldwijd zijn er nu 1100 repair cafés.”
-Hoe ziet u de toekomst voor Repair Café Delft?
“Goed. We hebben nu zelfs een tweede dependance, in Pieters Kamerhuis.”
-En spullen blijven altijd kapot gaan…
“We streven naar producten die niet stuk gaan, maar dat zie ik niet gauw gebeuren. Wat we wel merkten, is dat fabrikanten steeds weer andere schroefjes gaan gebruiken. Dat doen ze zodat je het met het gebruikelijke gereedschap niet meer open krijgt en kunt repareren – en weer een nieuwe moet kopen. Wij zijn vervolgens zelf gereedschap gaan maken waarmee je het wél open krijgt. Nee, de industrie zal waarschijnlijk niet heel erg blij zijn met de toename van het aantal repair cafés.”
- oktober 2016
Naar aanleiding van het 7-jarig bestaan en de Internationale Repair Week van 17 – 23 oktober 2016 was Repair Café te zien in Hallo Nederland op NPO2 (MAX) op 17 oktober.
- juli 2016
Delft – 6 juli 2016 – PvF krant
- juni 2016
- mei 2016
- februari 2016
Delft – 17 februari 2016 – Krant op Zondag
Delft – 3 februari 2016 – Glamurs website
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
Delft – 27 oktober 2015
Voor het gehele artikel, ga naar Repair Café Delft op Wetenschapsdag 2015
- oktober 2015
- september 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
Delft – 4 april 2015
Delft – 1 april Delftse Post 2015
- februari 2015
- oktober 2013
- augustus 2013
- maart 2013
- januari 2013
Delft op Zondag – 20 januari 2013
Algemeen Dagblad – 13 januari 2013
Krant op Zondag – 09 januari 2013
Delftse Post – 02 januari 2013
- december 2012
Krant op Zondag – 28 december 2012
- oktober 2012
Algemeen Dagblad – 6 oktober 2012
- Juni/Juli 2012
- juni 2012
Delftse Post- 23 juni
23 juni Repair Café in GammaHet maandelijkse Repaircafé Delft vindt deze maand onderdak bij Gamma. Op zaterdag 23 juni, tussen 11 en 15 uur, staan weer 10 deskundige en enthousiaste vaklieden klaar om bezoekers gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties.Sinds de start in januari zijn al 250 apparaten door de medewerkers van Repaircafé Delft onder handen genomen, en zo’n 70% kon worden hersteld, of, zoals de oprichters het noemen ‘gered van de afvalberg’! Er komen allerlei voorwerpen langs, zoals elektrische pompen, strijkijzers, scheerapparaten, CDspelers, lampen, stofzuigers, speelgoed, kleding, fietsen en computers. En elk kapot voorwerp wordt door de reparateurs weer enthousiast ontvangen. Met plezier repareren ze waar mogelijk en dragen hun kennis over aan de eigenaars, zodat die misschien een volgende keer zelf de reparatie kunnen uitvoeren.Dat het Repaircafé dit keer bij Gamma staat, komt door een ‘match’ tussen Gamma en Milieudefensie, gesloten op de Beursvloer van april. Afgesproken is toen dat het Repaircafé in juni in de Gammavestiging in Leeuwenstein zou staan, in ruil voor een donatie van gereedschap van Gamma aan het Repaircafé.Door repareren te promoten, willen de organisatoren bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg.
Iedereen is welkom op zaterdag 23 juni van 11 tot 15 uur in het Repaircafé in Gamma, Leeuwenstein 35.
- mei 2012
- 11 mei 2012
Onder de kop ‘An Effort to Bury a Throwaway Culture One Repair at a Time‘ berichtte de Amerikaanse krant uitgebreid over de praktijk en de achtergrond van het Repair Café.
Een NYT-verslaggever, die onlangs voor het stuk naar Nederland kwam, sprak met bezoekers en reparateurs van het Repair Café in Amsterdam-Oost, met oprichter van de Stichting Repair Café Martine Postma, met enkele van de inmiddels ruim dertig lokale Repair Café-groepen in het land en met partijen die de activiteiten van de Stichting Repair Café financieren, zoals Stichting DOEN en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Ook Repair Cafe Delft werd benaderd. Hier onder vind je een stukje tekst uit het kranten artikel van de NYT waarin Tijn werd geïnterviewd.
” Tijn Noordenbos, a 62-year-old artist in Delft, started a Repair Cafe there four months ago. “I like to repair things,” he said, noting that the repair shops of his younger days had all but vanished. “Now, if something breaks, you take it back to the store and they say: ‘We’ll send it to the factory and it costs you 100 euros just to check out the problem. It’s better if you buy a new one.’ ”
Kijk hier voor het gehele artikel
- februari 2012
Delft op Zondag – 5 februari 2012
- januari 2012
14 januari 2012
Algemeen Dagblad
Niet weggooien a.u.b.
Eerste Delftse Repair Café repareert alles.
Niet weggooien, maar repareren.
Het is de insteek van het eerste Delftse repair Café dat over twee weken plaats vindt in de Hypo Kunstsuper.
Bezoekers kunnen daar onder begeleiding van aanwezige vaklieden hun kapotte spullen nieuw leven inblazen.
Gescheurde kledingstukken, haperende computers en kapotte tosti-ijzers hoeven niet meteen de prullenbak in.
Dit stelt organisator Tijn Noordenbos (62). Volgens de Delftenaar worden te veel gebruiksvoorwerpen te snel naar de vuilnisbelt verwezen. “repareren zit bij veel mensen niet meer in het systeem. Dat is zonde, want sommige dingen zijn na een kleine reparatie weer prima bruikbaar.”
Het concept is simpel. Bezoekers nemen hun kapotte spullen mee naar de sorteerruimte van het voormalig postkantoor aan de Hippolytusbuurt, waar een vijftienkoppig team vakbekwame vrijwilligers hen opwacht.
“En dan ga je samen met de reparateur aan de slag.” Benadrukt Noordenbos. Het is namelijk de bedoeling dat de bezoeker zélf stapsgewijs leert het probleem te identificeren en op te lossen.
Het slaat nergens op om een heel nieuw apparaat te kopen als er gewoon een stekkertje vervangen kan worden. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe een nieuw stekkertje aan te brengen.
Het is niet de bedoeling dat het gratis initiatief concurreert met ondernemers in de stad. “ Je moet niet verwachten dat we je broek even inkorten, dan sturen we je gewoon door naar de kleermaker in de Choorstraat. Maar we hopen wel een tegentrend in gang te zetten en iets te doen aan de “weggooimentaliteit” . grote bedrijven speculeren daarop.
Dat klopt niet. “
Kostenbesparing
Het zelf repareren heeft naast een potentiële kostenbesparing nog meer voordelen. Zo is het verkleinen van de afvalberg goed voor het milieu. Grondstoffen worden bespaard en de CO2 uitstoot wordt verminderd. Daarnaast is het Repair Café bedoeld om buurtbewoners op een andere manier met elkaar in contact te brengen. “Als je samen iets repareert, kijk je op een heel andere manier tegen elkaar aan. We willen een stukje anonimiteit onder buurtbewoners wegnemen; dat is alleen maar goed voor de stad.”
Maar bovenal geeft het zelf iets repareren gewoon een heel lekker gevoel.Noordenbos : creatie is goed voor de mens. Het houdt je actief en prikkelt je hersenen. Als je een nieuw koffiezet apparaat koopt, pak je het uit, zet het neer en dat is het. Maar als je het zelf hebt gerepareerd, denk je iedere keer als je er naar kijkt: dat heb ik gemaakt. Dat is een heerlijk gevoel.
Vanaf 28 januari wordt elke vierde zaterdag van de maand een Reparatie Café georganiseerd.