Beste Repairvrienden,

Wereldwijd zijn er nu bijna 3.000 Repair Café’s. Je kunt ze vinden op repaircafe.org/bezoeken. Vanaf 2017 registreert een toenemend aantal locaties alle gelukte en niet-gelukte reparaties in een centrale database. Dat is de RepairMonitor van Repair Café International. Die bevat inmiddels zo’n 80.000 entries. Repair Café Delft registreerde sindsdien 6.000 reparaties. Minder dan twee jaar geleden zaten we midden in de derde golf van corona-besmettingen en waren reparatie-bijeenkomsten niet mogelijk. Toen de samenleving weer open ging hebben we alles op alles gezet om het Repair Café weer nieuw leven in te blazen. Dat het nog meer dan een jaar zou duren voordat we weer op het peil van 2019 zouden komen, konden we toen nog niet voorzien. De belangstelling voor reparaties is nu weer groter dan voorheen en zo kunnen we trots en tevreden 2023 uitroepen tot het jaar met de meeste reparaties in de geschiedenis van Repair Café Delft. Met gemiddeld meer dan 100 reparaties per maand. 
Vrijwilligers

Wij spreken onze dank uit aan het TU Delft Science Centre, aan stichting Stunt en Pieter van Foreest, voor hun gastvrijheid en het gebruik van faciliteiten. De groei van 2023 hebben we daarnaast vooral te danken aan een groot aantal nieuwe deskundige vrijwilligers, die we graag met namen noemen: Alex, André, Anja, Anton, Banu, Dai, Dorien, Erik v. K, Hugo, Jaap, Jeffrey, Kathelijn, Marius, Mikel, Pauline, Pepijn, Peter I, Rachel, René B, Stein, Vladimir en Wim R. Door het harde werken en het enthousiasme van haar medewerkers kan Repair Café Delft doen waarvoor zij is opgericht. Op de lunchbijeenkomst bij Stunt op 7 oktober hebben we daarvoor met recht een groot applaus voor ons zelf in ontvangst genomen.Reparatie van het jaar

Bij Repair Café Delft zijn ook dit jaar weer genoeg kandidaten voor de titel “reparateur van het jaar”. Maar elke benoeming of top 3 zou alle andere vrijwilligers tekort doen. Wel was er een prijswinnaar onder de reparaties die zijn gedaan. WD-40 had een challenge uitgeschreven onder de titel “Repair don’t replace”. Peter Roozendaal trok de stoute schoenen aan en dong mee naar een prijs. Eind november ontving hij bericht dat hij een maandprijs had gewonnen voor de thuisreparatie van een Wurlitzer 1800 jukebox. 

We danken Peter, Bart en René Z. voor de welkome bijdrage uit het prijzengeld! Hieronder een samenvatting van het verloop van de reparatie. 


Veilig televisies repareren 

Afgelopen jaar hebben we het thema veiligheid extra aandacht gegeven. Half november kwamen we met een nieuwe uitgave van het boekje “Veilig werken in het Repair Café”. Het boekje en bijbehorende posters kan je downloaden op de website pagina repaircafedelft.nl/veiligheid/

Veel Repair Café’s repareren uit principe geen televisies omdat hoge spanningen in het apparaat het werken eraan onveilig maken. Met kennis van de veiligheidsregels en met inachtneming van de nodige voorzichtigheid doen we in Delft wel regelmatig pogingen om defecte tv’s te repareren. Om dit zelf te ondervinden en om meer hierover te weten te komen kwam Repair Café oprichtster Martine Postma eind november naar de locatie Science Centre met een 40 inch LCD televisie waarvan het geluid het niet meer deed. Naar aanleiding daarvan verscheen op de website van Repair Café International hierover het artikel Televisies repareren

 

Nog even, dan is het al weer 2024

Repair Café Delft is deze weken even op kerstreces. Zo vlak voor de kerstdagen kijken we terug op een succesvol en ook feestelijk jaar. Nu de dagen al weer langer worden, stromen de aanmeldingen voor reparaties in januari reeds in grote getale binnen. Ook volgend jaar hopen we opnieuw vele geslaagde en veilige reparaties te mogen uitvoeren. Zo’n 15 vrijwilligers hebben belangstelling om hun EHBO en/of BHV diploma te halen of te hernieuwen. In februari willen we laten weten of en hoe dat gefaciliteerd kan worden. Begin maart staat er een workshop textiel gepland, waarover later meer. 

Voor nu sluit het bestuur van de stichting Repair Café Delft dit bericht graag af met de beste wensen voor de feestdagen en veel geluk in een prachtig nieuw jaar!
Bart Jan, Jan, Leidy, Marjan, Michiel, Peter en Robbert

namens