10 jaar Repair Café

Het allereerste Repair Café organiseerde Martine Postma op 18 oktober 2009 in Amsterdam-West. Het was een groot succes. Precies tien jaar later, vrijdag 18 oktober 2019, werd het tienjarig bestaan groots gevierd in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (oba), zie hier. Het symposium Celebrating Repair werd bijgewoond door vrijwilligers en betrokkenen uit Nederland, Europa en de VS. Repair Café Delft was er met 6 man.

In tien jaar is de organisatie gegroeid tot bijna van 2000 Repair Cafés wereldwijd. Dagvoorzitter Andrea van Pol opende om 9:30 uur met een luid lang zal ze leven en kondigde vervolgens de diverse sprekers en workshops aan.

De openingslezing van hoogleraar Tine de Moor plaatste de “Repair Movement” in een breder perspectief. Het Repair Café past perfect binnen de vele instituties en initiatieven die nu de kansen en uitdagingen pakken om bij te dragen aan een meer circulaire en solidaire samenleving.
Met twee reparateurs en met mensen uit het bedrijfsleven, werd gesproken over veel voorkomende defecten en hoe deze voorkomen of opgelost kunnen worden. Onder de voorbeelden natuurlijk de bij ons inmiddels beruchte tekortkomingen in het ontwerp van het Senseo koffieapparaat. De directeur sustainablility van Philips was hiervan overigens niet op de hoogte.

 

Politiek en fabrikanten kunnen onze wens om apparaten duurzamer en beter repareerbaar te maken niet langer negeren. Dat bleek ook uit een gesprek met kamerlid Carla Dik-Faber (CU) en Maarten Depypere van het EU policy team iFixit in Brussel. Een opsteker hierbij was dat Carla er voor wil zorgen dat er nu structureel enige overheidssteun komt waarmee de landelijke organisatie vooruit kan. Zo kan Martine Postma haar initiatieven en ondersteunende activiteiten voortzetten en verder uitbouwen.


‘s-Middags waren er workshops en presentaties over repareren, de Repairmonitor en over hergebruik van materialen. Bij iFixit kon je de beginselen leren van het repareren van tablets en mobiele telefoons.

 

 

Zoals te zien in de afbeeldingen hierboven was 18 oktober ook de dag waarop het nieuwe logo van het Repair Café werd geïntroduceerd. Met een strakke, frisse en modernere huisstijl hoopt Repair Café International zo klaar te staan voor een verdere uitbouw van haar activiteiten in de komende tien jaar. Het nieuwe logo zal komend jaar gefaseerd doorgevoerd worden bij de Repair Cafés, om te beginnen online en later ook in het drukwerk, onze spandoeken en kleding. 

Een uitgebreider verslag van de dag is te lezen op de website van repaircafe.org.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

AGENDA

Zolang de (gedeeltelijke) lockdown
van kracht is, worden er in Delft géén
Repair Café bijeenkomsten gepland.


Zodra het weer kan ....
Iedere 1e en 3e zaterdag van de maand
Bij het Science Centre en bij Stunt
We brengen u op de hoogte als we weer open gaan.


Zaterdag 21 november 2020 van 11 - 14 uur
Science Centre: Mijnbouwstraat 120
Afgelast.


Zaterdag 21 november 2020 van 11 - 14 uur
Stunt: Vulcanusweg 307
Afgelast.


Zaterdag 5 december 2020 van 11 - 14 uur
Science Centre: Mijnbouwstraat 120
Afgelast.


Zaterdag 5 december 2020 van 11 - 14 uur
Stunt: Vulcanusweg 307
Afgelast.


VOORLOPIG OOK AFGELAST:

Bijeenkomsten in Delfshove, het gebouw van Pieter van Foreest aan het Vorrinkplein 99 kunnen voorlopig ook nog niet doorgaan.Filmpje van student Eline