Archief

 • 17 oktober 2016

SAMEN REPAREREN, EEN WERELDWIJDE TREND

De organisatie van het Repair Café bestaat 7 jaar en daar wordt in de INTERNATIONALE REPAIRWEEK tussen 17 en 23 oktober aandacht aan gegeven. Repair Café is een Nederlands initiatief dat inmiddels wereldwijd op grote schaal is aangeslagen.

Wereldwijd zijn vrijwilligers actief om kapotte spullen te repareren.

Het allereerste Repair Café werd gehouden op 18 oktober 2009 in Amsterdam. Sindsdien heeft het concept – waarbij handige vrijwilligers stad- en buurtgenoten helpen met het repareren van kapotte spullen – zich over de hele wereld verspreid.

Op dit moment zijn er meer dan 1.150 Repair Cafés, verspreid over 29 landen waarvan 400 in Nederland. Het staat of valt met de lokale uitvoering in de gemeenten. In Delft is Repair Café al weer bijna vijf jaar actief. We zijn geopend op iedere eerste zaterdag van de maand op de locaties Mijnbouwstraat 120 en Vorrinkplein 99.

Bezoek je het Repair Café, dan help je reparatiekennis te behouden en te verspreiden en de afvalberg te verkleinen. Je komt op een gezellige manier in contact met mensen uit de omgeving en je strijdt mee voor beter repareerbare spullen.

Meer informatie over het wereldwijde Repair Café-netwerk vind je op Repaircafe.org.
Op onze Facebookpagina en hieronder vind je een item van Hallo Nederland die hier op 17 oktober aandacht aan besteedde (Max NPO2). 

Weggooien, mooi niet!

Heb je buurtgenoten, kennissen of familie met defecte spullen? 
Stuur ze naar ons Repair Café. 

 • 31 oktober 2016

Kom zaterdag op de fiets tussen 11 en 14 uur naar het Science Centre op de Mijnbouwstraat of naar de locatie Pieters Kamerhuis in De Delftshove.

Ondanks de mooie nazomer merken wij dat de herfsttijd is aangebroken. Het wordt weer vroeger donker. Voor veilig fietsverkeer blijft goede fietsverlichting belangrijk. De Lichtbrigade van de ANWB is daarom weer begonnen met een fietsverlichtingsactie en Repair Café Delft werkt graag mee aan deze goede zaak.
Klik hier om meer te lezen over de lichtbrigade en geef de boodschap door aan ouders, kinderen en scholen bij u in de buurt.

 • 3 september 2016

IMG_0334a

De vrijwilligers van Repair Café Delft staan zaterdag 3 september klaar voor mensen met een platte band.
Ze laten zien hoe je een band kunt plakken, ook kinderen zijn meer dan welkom.
Leuk en zeer leerzaam !!!

De vrijwilligers staan iedere eerste zaterdag van de maand klaar om te helpen bij het repareren van allerlei kapotte spullen, speelgoed, electrisch apparaten en computers.
Doel is hiermee een bijdrage te leveren aan het verminderen van de afvalberg.

In het Science Centre aan de Mijnbouwstraat 120 van 11.00 tot 15.00 uur en in Pieters Kamerhuis aan het Vorrinkplain 99 van 11.00 tot 14.00 uur

 • 26 augustus 2016

PvFSlider
Op de website van het Pieter Kamershuis staat een leuk artikeltje over het Repair Café Delft.
Misschien aanleiding om eens langs te komen ?
http://pietervanforeest.nl/pieters-kamerhuis/repair-cafe.

U bent van harte welkom op iedere eerste zaterdag van de maand van 11:00 tot en met 14:00 uur.
Enthousiaste en deskundige vrijwilligers van Repair Café Delft staan iedere eerste zaterdag van de maand voor u klaar om u bij te staan bij het repareren van allerlei soorten kapotte spullen, speelgoed, electrische apparaten, computers, noem maar op.

De alsmaar groeiende afvalberg verminderen, dat is de motivatie van de vrijwilligers en de doelstelling van het Repair Café. Weggooien kan altijd nog als een reparatie niet gelukt is.

 • 20 augustus 2016

Op zaterdag 20 augustus was Repair Café Delft aanwezig op het oogstfeest van Kinderboerderij Tanthof. Het oogstfeest stond in het teken van duurzaamheid en natuur

We hadden 2 kramen tot onze beschikking [beetje veel] en waren met 4 vrijwilligers aanwezig.
Kinderboerderij-200816De bezoekende kinderen met ouders konden een formuliertje laten invullen dat zij langs geweest waren. Ze konden dan mee doen aan een verloting.
Maar ja die kinderen waren niet zo geïnteresseerd in Repair Café, gelukkig was er wel contact met de ouders.

Tja dit was wel iets anders dan vorig jaar bij Avalex, eigenlijk hadden we iets mee moeten nemen voor de kinderen, een klein “doe ding’” of zo, in plaats van een verhaal goede leer voor de volgende keer.

Ook hadden we meer promotie materiaal bij ons moeten hebben en uiteraard ons spandoek.
Gelukkig is Peter nog snel een defecte Senseo en wat fietsspullen gaan halen ter illustratie.
Theo heeft wat draadfiguren gesoldeerd soms samen met een kind.

Aan reparaties hebben we niet veel kunnen doen maar wel aan naamsbekendheid en dat is ook belangrijk.
In een aantal gevallen komt men op de eerst volgende RCD-dag langs met een broek, camera

 • 31 juli 2016

broodmachine
Ook Repair Café Delft draagt bij aan het ‘vullen’ van de Repair Café Wiki.
Zo heeft Peter Rosendaal de reparatie van een broodbakmachine in het Engels op de Repair Café Wiki gezet.
Hoewel het niet erg makkelijk ging zou ik toch een ieder willen uitnodigen een bijdrage aan dit initiatief te leveren als het kan. Misschien heb je een leuke reparatie gedaan die je wilt delen met anderen vrijwilligers.

http://repaircafe.shoutwiki.com/wiki/Main_Page
>http://repaircafe.shoutwiki.com/wiki/Automatic_breadmaker

 • 22 juli 2016

LandelijeRC-dag2016

Het verslag van de Landelijke Repair Café-dag in Eindhoven is klaar.
Het is een uitgebreid en duidelijk overzicht geworden met tekst en mooie
sfeer foto’s. Veel lees- en kijkplezier!


Op dinsdag 18 oktober 2016 is het zeven jaar geleden dat Martine Postma het allereerste Repair Café organiseerde. Intussen zijn er 1.120 Repair Cafés in 27 landen, verspreid over zes continenten.
Verslag_Landelijke RC_Dag_2016

 • 17 juli 2016


ReplaceDirect(5)
Afgelopen vrijdag [ 15 juli ] vond er een [basis]training voor het repareren van o.a iPhones plaats bij ReplaceDirect in Beek en Donk. Er was ook iemand van het Repair Café Delft bij aanwezig.
Na een introductie over het bedrijf RepaceDirect door de hele enthousiaste cursusleider – Bas Huisman – kregen we tekst en uitleg hoe we bv. een iPhone 4 konden repareren.Dat gaat dan bijvoorbeeld om het vervangen van een scherm, die kapot is of het vervangen van een batterij.Na deze uitleg, welke zeer goed werd uitgelegd, mochten we zelf aan de slag.Een superleuke en interessante ervaring.
Op zich lijkt het allemaal niet zo moeilijk maar mensenkinderen wat een kleine schroefjes !!!! Ook de lengte van de schroefjes variëren nogal en daar moet je erg goed bij opletten.
Na deze reparatie kregen we ook uitleg over het repareren van tablets maar let op !, hier dient wel wel een veiligheidsbril bij te dragen, dit vanwege het verspliteren van het glas, wat niet te vermijden is.
Ook vervangen van het scherm van laptops kwam aan de orde.

Al met al een zeer nuttige en interessante dag en een waanzinnige leuke cursus.
Jammer dat de tijd zo snel gaat en we niet alle apparaten tot in detail konden behandelen maar zeker voor herhaling vatbaar.
En dan misschien ook andere smartphones of na verloop van tijd opfris cursussen ? Dus zeer binnenkort zal het Repair Café Delft ook in staat zijn deze reparaties te verrichten.
We houden u op de hoogte. !!

 • 27 juni 2016


FaceBook-Icon-Repair2
Overal op de wereld wonen mensen die goed zijn in repareren. De een fikst eenvoudig een beschadigde stofzuigerkabel of een haperend Hi-Fi-systeem, de ander naait in een handomdraai een gescheurde jaszak weer dicht. Deze kennis kunnen reparateurs nu met iedereen delen via de Repair Café-Wiki.
Op de Repair Café-Wiki-pagina’s kun je reparatie-informatie vinden over huishoudelijke spullen die Repair Café-vrijwilligers hebben gerepareerd. Je kunt zelf een pagina maken met tekst en foto’s, zoals een vrijwilliger uit Farnham heeft gedaan voor een stofzuiger. En zie je onjuistheden, dan kun je de tekst aanpassen.
Zie voor meer info : http://repaircafe.org/repareren-repair-cafe-wiki/ of http://repaircafe.shoutwiki.com/wiki/Main_Page

 • 3 juni 2016


Zaterdag 28 mei was al weer de 5e landelijke Repair Café-dag, een dag om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.
Plaats van ontmoeting was de duurzaam gebouwde school “ Novalis College in Eindhoven.

Vanuit Delft zijn 4 vrijwilligers gegaan :
Peter Backer, Nico van Soldt, Peter ten Bokkel Huinink en Leidy Papendrecht
Na de opening van de dagvoorzitter – hr. Fons Weijts – hield de wethouder Duurzaamheid Eindhoven nog een kort verhaaltje over het Novalis College waarna Martine Postma, oprichter van Repair Café in Nederland, overzichten van Repair Cafés over de wereld presenteerde. Inmiddels zijn er op een haar na 1100 locaties met +/- 13200 productreparaties per maand. Nederland en Vlaanderen lopen voorop. Het blijkt bijvoorbeeld dat 75 % van de vrijwilligers hoog opgeleid is.

Na haar presentatie beantwoordde zij vragen van vrijwilligers.
Een van de vragen ging bijvoorbeeld over het in de wielen rijden van de reguliere fietsenmaker en daar kunnen wij ook bijvoorbeeld naaiateliers bij benoemen. In het antwoord maakte Martine duidelijk dat het verschil moet zitten in het aanleren of begeleiden van de cliënt bij de reparatie. Ook is het in bepaalde gevallen goed om de werkwijze van het Repair Café te communiceren met de reguliere handel.

Na de lunch kon je deelnemen aan de werkgroepen, zo ging Leidy naar “Omgaan met vrijwilligers en PR.”, Peter ten B naar “Veiligheid en Ervaringen uitwisselen”, Nico naar 3 D printing en E-waste race voor scholen en Peter B naar “Organisatie en Financiën RC, Netwerkcontacten en daarnaast een gesprek met Martine”
RC2016EdBindels
Peter in gesprek met Ed Bindels – Repair Café Zwijndrecht en Martine kijkt toe.

Wat opviel in de contacten met andere RC’s is dat wij één van de grootste zijn. Sommige draaien met een handjevol vrijwilligers en doen bijvoorbeeld maximaal 10 reparaties op een dag. Er zijn er ook bij die elke week of twee maal per maand bij elkaar komen. Andere hebben een relatief vaste groep klanten gekregen die ze steeds weer opnieuw uitnodigen vie de email.
Het was een nuttige, gezellige en zeer goed georganiseerde bijeenkomst.

Onze conclusie is dat we blij en trots kunnen zijn met onze prachtige kosteloze ruimte bij het Science Centre en de fantastische groep van circa 40 vrijwilligers die zich elke maand weer meldt om te komen helpen repareren!
Wat ook blijkt uit het e-mailtje van Martine Postma met dank en complimenten zoals Repair Café Delft het doen.

 • 3 juni 2016

PDF_Final-RC-Infographic-Amends

Wij willen beter repareerbare spullen.
Afgelopen maart en april heeft ook het Repair Café Delft deel genomen aan een enquête van het Centre for Sustainable Design, onderdeel van de University for the Creative Arts in het Engelse Farnham.
Onderzoekers van het Centre vroegen aan vrijwilligers van 317 Repair Cafés uit tien landen waarom ze meedoen met het Repair Café. De ondervraagden mochten meer dan één antwoord geven. 92 Procent gaf als reden dat ze vinden dat spullen beter repareerbaar moeten worden. Dit is een stijging van 7 % vergeleken met 2 jaar geleden. Het rapport kan nuttige informatie opleveren voor de Repair Cafe’s zo blijkt bv. dat een Repair Cafe 57 % echt repareert, terwijl dit wereldwijd 63% is.De onderzoekers vroegen ook met wat voor spullen mensen naar het Repair Café komen. Volgens de vrijwilligers begint het aantal bezoekers met smartphones, laptops en tablets langzaamaan te stijgen.
Het rapport kunt je hier vinden :
http://cfsd.org.uk/research/.

 • 3 juni 2016

Zou Repair Café Delft hier de hand in gehad hebben ?
Eind oktober 2014 was Repair Café Delft betrokken bij een onderzoek door studenten van de TU-Delft naar het hergebruiken en herstellen van goederen die anders weggegooid zouden worden. Daaruit is een rapport gekomen wat nogal ‘indruk’ heeft gemaakt en omarmd is door de Faculty of Technology, Policy & Management.

Onderzoek naar repair en Repair Cafés, TU Delft
Sinds september zijn wij met een internationaal team van 5 master studenten van de TU Delft begonnen met een onderzoek naar het hergebruiken en herstellen van goederen die anders weggegooid zouden worden. Dit is onderdeel van onze master “Industriële Ecologie”, waarbij we in het tweede jaar 6 maanden aan de slag gaan met een vraagstuk van een opdrachtgever op het gebied van duurzaamheid. Ons project valt binnen een Europees onderzoeksprogramma dat op regionale schaal naar leefstijlen kijkt en we werken tevens samen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het doel van het onderzoek is om aanbevelingen te doen die hergebruik van consumptie goederen stimuleren.

Nu is het Repair Café bij uitstek een initiatief dat zich richt op het recyclen van producten en vandaar dat we nu bezig zijn met een onderzoek binnen de Repair Cafés in de regio Rotterdam-Den Haag. Wij zijn heel benieuwd wat de redenen zijn om mee te doen aan een Repair Cafe en daarom hebben we een vragenlijst opgesteld. Door het invullen van deze vragenlijst helpt u ons enorm en kunnen we gezamenlijk er voor zorgen dat er minder producten weggegooid worden die met een kleine reparatie zo nog langer mee kunnen!

MeetingRoe2
Naar aanleiding hiervan was o.a. Repair Café Delft op 21 juni 2015 uitgenodigd door het Europese Glamurs project om deel te nemen aan een meeting in Timisoara – Roemenië.
Het was een hele inspirerende meeting waarvan de deelnemers behoorlijk onder de indruk waren van het concept Repair Café.
MeetingRoe1
Sommige landen [ Spanje/Roemenië/Italië ] gingen in hun enthousiasme zo ver dat ze zelf ook een Repair Café wilden starten. Wij hebben ze door verwezen naar Amsterdam om daar de nodige informatie hoe een Repair Cafee op te starten te kunnen krijgen.
Sinds kort is er dan ook daadwerkelijk door enkele van de Roemeense deelnemers een repair Café in Roemenië gestart.
Voor een indruk hiervan :
https://www.facebook.com/repaircafecj/timeline/.

 • 30 mei 2016

LogoHandleiding

Handleiding kwijt ?
Op de afgelopen Repair dag van 2 april hadden we bezoek van de makers van de website “Handleiding kwijt”.
Een site die de mogelijkheid biedt om handleidingen online te bekijken en zo veel succes heeft dat zij in 2013 genomineerd werden voor Website van het jaar in de categorie Nieuws en Informatie.
Omdat er een duidelijk raakvlak ligt met Repair Café’s en de website zijn zij een samenwerking aan gegaan met RepairCafe.org
Daar zij nog nooit een repair Café bezocht hadden en zij één van onze vrijwilligers kenden was de keuze voor Delft gauw gemaakt. Naar aanleiding van deze zeer prettige ervaring prijkt er dan ook sinds kort een ‘button’ op onze site waar u de mogelijkheid heeft om handleidingen te zoeken en te raadplegen.
Een fantastisch hulpmiddel waarmee het zelf repareren weer een stukje makkelijker is geworden.

 • 02 april 2016

Naaihoek

Weg met die plastic tasjes! Kom bij Repair Café Delft lapjestassen maken.


Die plastic tasjes vormen een serieuze vervuiler! Terecht dat je er tegenwoordig iets voor moet betalen. Maar het kan ook anders. Bij Repair Café Delft kun je op zaterdag 2 april – van 11.00 tot 15.00 uur, met deskundige hulp, van uw eigen restlapjes fleurige textiele tasjes maken. Van de nood een deugd maken dus, of wel recyclen op een ludieke manier.


Repair Café Delft houdt maandelijkse sessies waar je terecht kunt om zelf defecte apparaten te repareren. Spullen als koffiezetters, tv’s, electrische tandenborstels of speelgoed hoeven niet direct weggegooid te worden als ze het niet meer of niet goed doen. Elke eerste zaterdag van de maand staat in het Science Centre deskundige hulp van enthousiaste vrijwilligers klaar om in gezellige sfeer defecten en gebreken te lijf te gaan.


Het Science Centre vind je aan de Mijnbouwstraat 120 in Delft.

 • 05 maart 2016


Het Repair Café Delft verbreedt hun werkgebied en opent op 5 maart , naast de locatie Science Centre, een tweede locatie in het Pieter Kamershuis.

Delfshove1

Hier kunt U elke 1e zaterdag van de maand terecht om uw defecte spullen te laten repareren van 11.00 – 14.00 uur. Het Repair Café Delft heeft ook een sociaal aspect. Terwijl uw apparaat wordt gerepareerd, drinkt u ondertussen gezellig een kopje koffie met uw buurtgenoot. Dat is dan ook de reden waarom Pieters Kamerhuis een ideaal onderkomen is voor dit initiatief.

 • 22 februari 2016

Taart-Gemeente-1

Repair Café Delft has received the best societal initiative award in the city of Delft for 2015. Repair Cafés are freely accessible meeting places where people gather to fix broken objects, share knowledge and experience on repairing, and simply have a good time with other people.
One of the coordinators of Repair Café Delft, Robbert Bloemberg, presented the work of Repair Café Delft during a city meeting for societal initiatives on January 13th 2016, where two other initiatives also presented themselves. An election resulted in Repair Café Delft being elected the best societal initiative in Delft in 2015. This award is organized by the so-called Participation Map initiative (participatiekaart.nl), which gives on overview of participation initiatives throughout the Netherlands (for an overview of the situation in Delft, see www.participatiekaart.nl/delft/ – Dutch).

Repair Café Delft is part of the Glamurs case study in the Netherlands, in addition to Repair Café Schiedam and Repair Café The Hague, as well as the local energy initiative Vogelwijk Energie(k) in the Hague (also see the Dutch case study website). The local case study team is very glad to collaborate with these initiatives and considers this a well-deserved recognition of the great work that Repair Café Delft, and other Repair Cafés are doing. We congratulate Repair Café Delft and all their volunteers with this award.
Glamurs

Repair Cafés are relevant for transitions to sustainable lifestyles, because of their aim to reduce the amount of waste that our society produces by extending the lifetime of objects, while also teaching people that broken items can often be repaired. In addition, the Repair Cafés have proven to fulfil an important social function, by offering a pleasant environment for people to meet and build up or strengthen social contacts. Repair Cafés also provide low-cost repair to people that cannot afford to go regular repair venues. The first Repair Café was started in Amsterdam by the journalist Martine Postma. Based on the success of the first Repair Café, many Repair Cafés have been set up within and outside the Netherlands since 2009. Currently, there are nearly 1000 Repair Cafés in 18 different countries (also see repaircafe.org/en).

More information:

Repair Café Delft contact person: Hans Slierendregt

Contact details :

info@repaircafedelft.nl

 • 25 januari 2016

Participatiekrt2015a
Het Repair Café Delft is tot beste Delftse maatschappelijke initiatief 2015 gekozen.
Bij het Repair Café repareren vrijwilligers elke eerste zaterdag van de maand kapotte spullen. Het Repair Café maakt deel uit van de Delftse Participatiekaart. Wie zijn initiatief op de participatiekaart plaatst, is vindbaar en een mogelijke inspiratiebron voor anderen.

 • 10 januari 2016

Verstelhoek

Het initiatief van het Repaircafé is genomineerd voor het beste initiatief van de Participatiekaart 2015!
De participatiekaart van Delft geeft een overzicht van burgerparticipatie projecten in de openbare ruimte.

Vooraf aan de verkiezing van het beste initiatief van de participatiekaart 2015 is er een korte presentatie (van ongeveer 5 minuten) te geven over uw initiatief tijdens de stadsmeeting Maatschappelijke Initiatieven aankomende woensdag, 13 januari.
Na deze presentatie krijgen alle aanwezigen een stembriefje met uw initiatief en de 2 andere genomineerde initiatieven (Pijlermonument en Conversatielessen). Aan de aanwezigen wordt gevraagd om het beste en/of inspirerende initiatief aan te kruisen. Na het tellen van de stemmen zal het beste initiatief een pluim ontvangen!

Repair Café Delft zit dus bij de 3 beste burger initiatieven van Delft.!!!

 • Zaterdag 14 december 2015

Zelfs op Sinterklaas dag werd het Repair Café Delft lekker druk bezocht. We mochten ongeveer 52 mensen ontvangen met allerlei verschillende defecte apparatuur. Fijn is ook te merken dat Repair Café ook nieuwe vrijwilligers aantrekt, dit keer konden we 2 personen toevoegen aan ons bestand. Daarnaast werden we vereerd met een bezoek van Jan Willem KOmmer, die een website bij houdt [ OogopDelft.nl ] waar hij leuke stukjes schrijft over lokale gebeurtenissen in onze stad. Dit stukje moet je zeker gaan lezen. !!!
05122015

 • Zaterdag 2 september 2015

Tuingereedschap slijpen bij Repair Café Delft
Op zaterdag 5 september van 11.00 tot 15.00 uur ben je welkom met je tuingereedschap en je goeie humeur bij Repair Café Delft in het Science Centre. We gaan samen aan de slag om het spul weer in superconditie te krijgen. Goed gereedschap werkt niet alleen prettiger, het is veiliger.

Repair Café Delft houdt maandelijkse sessies waar je terecht kunt om zelf defecte apparaten te repareren. Spullen als koffiezetters, tv’s, electrische tandenborstels of speelgoed hoeven niet direct weggegooid te worden als ze kapot zijn. Elke eerste zaterdag van de maand staat in het Science Centre deskundige hulp van enthousiaste vrijwilligers voor je klaar om in gezellige sfeer defecten en gebreken te lijf te gaan. Kom eens kennismaken met dit leuke, milieuvriendelijke initiatief. Dat sleets tuingereedschap is een misschien een mooie aanleiding. Je bent van harte welkom…

Repair Café kan trouwens best nog een paar vrijwilligers gebruiken (ook VMBO of TUD-studenten). Voor meer info ga je naar www.repaircafedelft.nl

 • donderdag 25 juni 2015

Het Repair Café Delft winnaar 4e editie van Challenge4Change
Gisteren naar de uitreiking geweest voor Challenge 4: “Delft denkt groen” en op de valreep het initiatief van Repair Café Delft ook laten meedoen aan deze uitdaging door uit te leggen wat het concept van Repair Café inhoudt en waar wij in Delft zo al mee bezig zijn. Nooit het idee gehad om te winnen maar meer de bedoeling om Repair Café Delft onder de aandacht te brengen van de aanwezigen.
Maar wat we nooit gedacht hadden, omdat deze Challenge al een tijdje liep, werd tot onze stomme verbazing de prijs aan Repair Café Delft toegekend.

Challenge4Change
De Challenge 4 Change is een initiatief van de Witte Roos [www.witteroos.nl/challenge-4-change] en onderdeel van ‘Delft wordt Groen’.
Quote : “We dagen je uit een groenere levenstijl te ervaren en helpen je online met handige tips zodat je meteen aan de slag kunt. Bovendien zie je dan meteen wat je bespaart hebt en dat is goed voor onze aarde en voor je portemonnee. Nou, daar kan je in 2015 niet op tegen zijn toch? Dus sluit je aan, activeer de Challenge 4 Change en verander echt iets aan jouw footprint op deze aarde.”

Repair Café kan trouwens best nog een paar vrijwilligers gebruiken (ook VMBO of TUD-studenten). Voor meer info ga je naar www.repaircafedelft.nl

 • Zaterdag 4 april 2015

Het Repair Café Delft, in het Science Centre, viert 1000ste reparatie.
In het Science Centre aan de Mijnbouwstraat 120 draait het op 4 april allemaal om repareren.
Tussen 11.00 uur en 15.00 uur verwacht het Repair Café Delft, zijn 1000e geslaagde reparatie uit te voeren. Daarvoor staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters , fietsenmaker , computer deskundige om u gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil Repair Café Delft bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg en dat is hard nodig. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café Delft willen we daar verandering in brengen en zo duurzaamheid en consuminderen onder de aandacht brengen. Meer is niet altijd beter. “
Repareren bespaart ook geld en kostbare grondstoffen die hergebruikt kunnen worden, en draagt bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. Maar bovenal willen we met het Repair Café Delft laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.

Natuurlijk is er daarnaast ook weer de gelegenheid om samen met deskundige vrijwilligers elektrische apparaten, computers en speelgoed te repareren, eventueel onder het genot van een kopje eerlijke thee of koffie en een stukje huisgemaakte taart.

Het Repair Café is er elke eerste zaterdag van de maand, van 11 tot 15 uur in het Science Centre, Mijnbouwstraat 120.
De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.
Als er onderdelen nodig zijn voor een reparatie, betaal je die zelf.

 • Zaterdag 7 februari 2015

Het Repair Café Delft, in het Science Centre, staat op zaterdag 7 februari, in het teken van textiel.
Naast gemotiveerde en handige vrijwilligers is er deze keer ook een professionele textielreparateur aanwezig, die tips en adviezen geeft over het hergebruiken van textiel.
Neem restjes wol en lapjes stof mee en ontdek wat je er nog van kunt maken!
Samen met een vrijwilliger kun je je kleding pimpen of repareren. Verder kun je in de naaihoek leren breien en haken, zodat je straks misschien je eigen muts of sjaal maakt. Je bent ook van harte welkom om aan te schuiven met je eigen handwerkproject.

Naaihoekje
Natuurlijk is er daarnaast ook weer de gelegenheid om samen met deskundige vrijwilligers elektrische apparaten, computers en speelgoed te repareren, eventueel onder het genot van een kopje eerlijke thee of koffie en een stukje huisgemaakte taart.

Door repareren te promoten, wil het Repair Café bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Ook als je gewoon benieuwd bent hoe het er in een Repair Café aan toe gaat, ben je van harte welkom om langs te komen.

Het Repair Café is er elke eerste zaterdag van de maand, van 11 tot 15 uur in het Science Centre, Mijnbouwstraat 120.
De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom.
Als er onderdelen nodig zijn voor een reparatie, betaal je die zelf.

 • Zaterdag 3 december 2014

Repaircafé brengt licht in donkere dagen.

Het is rond vijf uur ’s middag alweer donker. En dan kun je maar beter zorgen dat je fietsverlichting in orde is. Niet alleen omdat er een flinke geldboete op staat, maar vooral ook omdat je eigen veiligheid in het geding is. Zien en gezien worden; daar gaat het om in de donkere maanden die voor ons liggen. En dikwijls is het een kwestie van een simpele reparatie.

Zaterdag 6 december fietsverlichting repareren.

Elke eerste zaterdag van de maand staat in het Science Centre deskundige hulp van enthousiaste vrijwilligers voor je klaar om in gezellige sfeer samen defecten en gebreken te lijf te gaan. De mensen van Repair Café Delft helpen je graag.
Op 6 december dus, van 11.00 tot 16.00 uur ben je welkom met je fiets.
En als je andere defecte spullen hebt ben je natuurlijk ook van harte welkom.
Een leuke en supernuttige zaterdagmiddagbesteding voor jong en oud.

 • Zaterdag 17 november 2014

Onderzoek van de TU-Delft naar Repair en Repair Cafés.

Een internationaal team van 5 master studenten van de TU Delft zijn begonnen met een onderzoek naar het hergebruiken en herstellen van goederen die anders weggegooid zouden worden. Dit is onderdeel van hun master “Industriële Ecologie”, waarbij ze in het tweede jaar 6 maanden aan de slag gaan met een vraagstuk van een opdrachtgever op het gebied van duurzaamheid.
Het project valt binnen een Europees onderzoeksprogramma dat op regionale schaal naar leefstijlen kijkt en ze werken tevens samen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Het doel van het onderzoek is om aanbevelingen te doen die hergebruik van consumptie goederen stimuleren.

Nu is het Repair Café bij uitstek een initiatief dat zich richt op het recyclen van producten en vandaar dat ze nu bezig zijn met een onderzoek binnen de Repair Cafés in de regio Rotterdam-Den Haag. Men is heel benieuwd wat de redenen zijn om mee te doen aan een Repair Cafe en daarom hebben ze een vragenlijst opgesteld.
Door het invullen van deze vragenlijst helpt u hen enorm en kunnen ze gezamenlijk er voor zorgen dat er minder producten weggegooid worden die met een kleine reparatie zo nog langer mee kunnen!

Helpt u mee? Klik op deze link voor de vragenlijst:
Onderzoek TU-Delft

Enorm bedankt!!!!!

 • Zaterdag 1 november 2014

De maand november 2014 is uitgeroepen tot landelijke Senseo-reparatiemaand. Diverse Repair Cafés organiseren die maand op verschillende tijdstippen en plaatsen in Nederland een speciaal Repair Café waar bezoekers met hun kapotte Senseo terecht kunnen.

Zo ook in Delft.
Zaterdag 1 november van 11.00 tot 15.00 uur ben je welkom met je Senseo-apparaat bij Repair Café Delft in het Science Centre. We gaan samen aan de slag om het ding weer in topconditie te krijgen. Het blijkt dat Senseo’s vaak lang voor het eind van hun technische levensduur ten onrechte worden gedumpt. Zonde toch!

Repair Café Delft houdt maandelijkse sessies waar je terecht kunt om [zelf] defecte apparaten te repareren. Spullen als koffiezetters, tv’s, electrische tandenborstels of speelgoed hoeven niet direct weggegooid te worden als ze kapot zijn. Elke eerste zaterdag van de maand staat in het Science Centre deskundige hulp van enthousiaste vrijwilligers voor je klaar om in gezellige sfeer defecten en gebreken te lijf te gaan.
Kom eens kennismaken met dit leuke, milieuvriendelijke initiatief.
Dat kleine gebrekje aan jouw Senseo is een misschien een mooie gelegenheid. Je bent van harte welkom, ene oja… de koffie staat klaar ;-)

Repair Café kan trouwens best nog een paar vrijwilligers gebruiken (ook VMBO of TUD-studenten).
Voor meer info ga je naar :

Het Science Centre vind je aan de Mijnbouwstraat 120 in Delft.
Senseo

 • Zondag 26 oktober 2014 2014

Repair Café Delft op Wetenschapsdag

Repair Café houdt maandelijkse sessies in het Science Centre waar je terecht kunt om zelf defecte apparaten te repareren. Spullen als koffiezetters, tv’s, electrische tandenborstels of speelgoed hoeven niet direct weggegooid te worden als ze kapot zijn.
Elke eerste zaterdag van de maand staat in het Science Centre deskundige hulp van enhtousiaste vrijwilligers voor je klaar om in gezellige sfeer defecten en gebreken te lijf te gaan.
Zo is het Repair Café Delft ook aanwezig op de Wetenschapsdag, dus kom op Wetenschapsdag even kennismaken met dit leuke, milieuvriendelijke initiatief. Wetenschapsdag is een soort open huis van verschillende wetenschaps en technologie-bedrijven en instellingen.
Voor kinderen èn volwassenen zijn er workshops, proefjes, activiteiten en rondleidingen. De toegang is gratis. Zondag 26 oktober van 10.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom bij Het Science Centre Delft, de Botanische Tuin, en De Haagse Hogeschool. In het Science Centre vind je bijvoorbeeld Samsung, TNO, het Repair Cafe Delft en de Kernreactor van de TU Delft!
Tot ziens op de Wetenschapsdag in Delft!

Wetenschapsdag folder2014-KL

 • 7 juni 2014 2014

Repair Café Delft laat zijn licht schijnen over………

Voor wie het fenomeen Repair Café [nog] niet kent is dit een mooie kans om eens kennis te maken.

Op zaterdag 7 juni zal het Repair Café Delft zijn licht doen schijnen over de zonnecellen van uw tuinverlichting en waar mogelijk dit een “tweede” leven geven.

Repair Café houdt maandelijkse sessies in het Science Centre waar je terecht kunt om zelf defecte apparaten te repareren.
Spullen als koffiezetters, een tv’s, electrische tandenborstels of speelgoed hoeven niet direct weggegooid te worden als ze kapot zijn.

Repair Café maakt het mogelijk om deze zaken een tweede leven te geven. Beter voor het milieu én de portemonnee!
Daarnaast is het leuk om te doen.

Elke eerste zaterdag van de maand staat in het Science Centre deskundige hulp voor je klaar om in gezellige sfeer defecten en gebreken te lijf te gaan.

 • 20 mei 2014 2014

Het Repair Café Delft zal aanwezig zijn op het ZOMERfestival 2014 op zaterdag 24 mei.
Wat houdt het ZOMERfestival dit jaar in ??

Het ZOMERfestival combineert muzikale acts met technologische innovaties. Elke hoek van het festivalterrein zal je verwonderen. Zo staat ‘the hospital of the future’ in hartje Delft. Print je op de Bazar je eigen sieraden en party-outfit. Racen de zonnewagens en sportauto’s langs de Schie. Ga je zelf aan de slag met zonne-energie. Ontwerp je jouw eigen robot. Of kijk je een korte film onder de bomen. Dat maakt het festival een ontmoetingsplek voor intellectuelen en nieuwsgierige aagjes.

Zo zal ook het Repair Café Delft aanwezig zijn om hun kunne laten zien.
Zomerfestival

 • 1 maart 2014 2014

3D printen in het Repair Café Delft

Onderdelen uitprinten en ze gebruiken om oude apparaten mee te repareren? Het lijkt science fiction, maar binnenkort is het misschien mogelijk in het Repair Café Delft!

Ontwerpbureau Frank en Frens (http://www.frankenfrens.nl/), het Science Centre en het Repair Café Delft hebben de handen ineengeslagen om op zaterdag 1 maart de techniek van het 3D printen te demonstreren. Ingenieur Frank zal uitleg geven over de mogelijkheden van 3D printen en daarna is er gelegenheid om vragen te stellen.

3D printen is een uitgelezen kans om nauwkeuriger en sneller voorwerpen te maken: niet alleen schaalmodellen of sieraden, maar ook bijvoorbeeld onderdelen voor het vervangen van kapotte onderdelen in oude apparaten. Vanuit een digitaal ontwerp print een 3D printer een voorwerp laagje voor laagje uit. In plaats van inkt wordt plastic, of een andere stof gebruikt.

En zo kan deze nieuwe techniek wellicht in de toekomst worden gebruikt om oude spullen, die naar het Repair Café worden gebracht, een tweede leven te geven. Omdat de onderdelen meteen in de juiste vorm uit de printmachine rollen, gaat geen materiaal verloren. Dit past goed in de overtuiging van het Repair Café om de afvalberg te verminderen.

Iedereen is welkom om te komen kijken naar de 3D printdemonstratie in het Science Centre. Uiteraard bent u zoals altijd ook welkom met kapotte elektrische apparaten, kleding, speelgoed en fietsen, om die samen met deskundige vrijwilligers te repareren.

Het Repair Café is er elke eerste zaterdag van de maand, van 11 tot 15 uur in het Science Centre, Mijnbouwstraat 120. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom. Als er onderdelen nodig zijn voor een reparatie, betaal je die zelf.

Voor de redactie:
Meer informatie over deze activiteit is te verkrijgen bij Robbert Bloemberg via info@repaircafedelft.nl

 • 1 februari 2014 2014

Het Repair Café Delft, in het Science Centre, staat op zaterdag 1 februari in het teken van textiel.
Naast gemotiveerde en handige vrijwilligers is er deze keer ook een professionele textielreparateur aanwezig, die tips en adviezen geeft over het hergebruiken van textiel.
Neem restjes wol en lapjes stof mee en ontdek wat je er nog van kunt maken!
Samen met een vrijwilliger kun je je kleding pimpen of repareren.
Verder kun je in de naaihoek leren breien en haken, zodat je straks misschien je eigen muts of sjaal maakt.
Je bent ook van harte welkom om aan te schuiven met je eigen handwerkproject.

 • 18 januari 2014

Op 18 januari was Repair Café Delft uitnodigd bij Groenlinks om een repair dag te organiseren.
Onder het genot van een kopje koffie en koekje begonnen we met 4 vrijwilligers aan een grote tafel zo rond 11.00 uur.
Hoewel er niet veel publiciteit aangegeven was kwamen er toch een aantal klanten met hun defecte apparatuur.
De eerste reparatie was een Sony versterker die het af en toe wel en af en toe niet deed.
Gelukkig kon Theo dit euvel in vrij korte tijd oplossen en vertrok de eigenaresse weer blij naar huis.
GroenLinks2
Daarna passeerde onder andere nog een Nespresso Cube, een slijpmachine, een looplamp, een tosti apparaat de revue.
Bijna alles hebben we kunnen fixen; van de 9 apparaten, 7 gerepareerd – niet slecht toch ?
IMG_7715
Tevens hebben we waarschijnlijk weer een nieuwe vrijwilliger erbij, die kwam namelijk langs om hier naar te informeren maar ging gelijk repareren, super!
We kunnen terug kijken op een geslaagde dag, welke in februari en maart herhaald zullen worden.

 • 4 januari 2014

4 januari was de eerste dag van het nieuwe jaar waarop Repair Café Delft weer een repair dag hield.
Het was een rustige dag voor de vrijwilligers hoewel er toch nog redelijk wat mensen kwamen.
Misschien waren de afgelopen feestdagen hier debet aan maar desondanks werd er toch 70 % van het aangebodene gerepareerd.
speelgoed
Onder het toeziend oog van de jeugd wordt de auto gerepareerd door Ruud.
broodrooster
Een extra handje voor het broodrooster kan geen kwaad.

 • 27 oktober 2013

Repair Café Delft zal aanwezig zijn bij de Wetenschapsdag 2013 op 27 oktober in het Science Centre.
DagWetenschap
Zij zullen daar kleine reparaties uitvoeren, voor echt de wat grotere reparaties zouden wij de mensen willen vragen om dan de week daarop, 2 november, op onze ‘reguliere’ Repair Café Dag te komen.
Op deze manier kunnen we misschien heel veel mensen helpen en laten zien dat repareren echt de moeite loont en nog leuk is ook.
De Wetenschapsdag 2013 wordt gehouden van 10.00 – 16.00 uur in het Science Centre – Mijnbouwstraat 120.

 • 09 oktober 2013

De opening van Repair Café Nootdorp op 19 oktober j.l. was een groot succes.
De mensen waren al voor tijd aanwezig met hun ‘defecte’ spulletjes.
Het was dan ook een drukte van belang, waarbij de wethouder door middel van een kleine reparatie aan een filmlamp het Rapir Café opende.
wethouderNootdorp
Een paar vrijwilligers van Repair Café Delft waren eveneens aanwezig om te helpen.
We waren onder de indruk van de prachtige cup cakes die door een vrijwilligster gemaakt waren. Echt schitterend.
cupcakes

 • 05 oktober 2013

De Repair Cafe Delft dag van 5 oktober stond in het teken van fietsverlichting.
Er waren helaas niet veel mensen die hun verlichting wilde laten repararen maar desondanks konden we toch terug kijken op een geslaagde dag. Wederom kwamen er weer erg leuke reparaties voorbij, zoals een professionele koffiemolen, die nu echter gebruikt werd voor het mengen van visvoer.
koffiemolen
Of de helicopter van een kleine jongen, die het allemaal erg spannend vond.
Helicopter
Daarnaast was er een behoorlijke reparatie aan een laptop. Al met al een vruchtbare dag. !
laptop

 • 24 september 2013

Het was erg gezellig en knus bij de GAMMA op 21 september.
Hoewel het niet spectaculair druk was, we hebben zelfs apparaten gerepareerd uit de afvalbak van de GAMMA, was het toch een geslaagde dag.
Een butler die rond liep, vanwege Woondag, met heerlijke hapjes, een visboer die super blij was met z’n gerepareerde dimmer en zelfs kibbeling kwam brengen om zijn dankbaarheid te tonen.
Al met al zeker weer voor herhaling vatbaar.

butler
visboer

 • 09 augustus 2013

Afgelopen zaterdag was het, ondanks de vakantie, toch gezellig druk bij het Repair Cafe Delft.
Soms komen er leuke “reparatie’s” voorbij aan apparatuur die je niet direct meer verwacht. Zo was er dit keer een draagbare buizen[!!] radio. Geweldig om zo iets te zien.

draagbarebuizenradio1

 • 01 juni 2013

Er werd gespeeddated, er waren groepsgesprekken, er werd gezamenlijk geluncht en thee gedronken met heerlijke Marokkaanse koekjes. De tweede Landelijke Repair Café-dag, die zaterdag 1 juni in Amsterdam werd gehouden, was een succes. Ruim 70 organisatoren van bijna 40 Repair Cafés uit het hele land woonden de dag bij.

Jonkies en ouwe rotten
.
In Buurtcentrum De Meevaart, thuisbasis van Repair Café Amsterdam-Oost, was een behoorlijk aantal organisatoren van pas gestarte Repair Cafés aanwezig, waaronder Huizen, Purmerend en Eindhoven. Maar er waren ook ‘ouwe rotten’ die al enkele jaren bezig zijn, zoals de organisatoren van de Repair Cafés in Culemborg, Nijmegen en Houten. Zij hadden de hele middag gelegenheid om kennis met elkaar te maken, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.
Dat gebeurde onder meer tijdens speeddate-sessies, waarbij de aanwezigen telkens tien minuten een op een met een andere organisator konden praten. Later op de dag werden groepsgesprekken gehouden over relevante thema’s, zoals: hoe kom je aan voldoende vrijwilligers en hoe zorg je dat die gemotiveerd blijven? En: hoe kun je effectief samenwerken met andere Repair Cafés in je gemeente of regio ?
De Delftse T-Shirts en visitekaartjes waren wel een eye-catcher voor sommige Repair cafe’s

Goud waard
“Gelukkig ontdekken ook steeds meer mensen dat repareren gewoon leuk is, en dat de mensen die het kunnen, goud waard zijn.”, aldus Martine Postma, oprichter van Stichting Repair Café.
De Landelijke Repair Café-dag 2013 werd afgesloten met een groepsfoto in de tuin bij Buurtcentrum De Meevaart.
Landelijke_RC-dag_2013

 • 14 mei 2013

14 mei vond bij Westvest Netwerk Notarissen de ondertekening plaats van de akte voor de oprichting van de Stichting Repair Cafe Delft.
Deze oprichting van de “Stichting Repair Cafe” is het gevolg van een zogenaamde match op de Beursvloer met de WestVest Netwerk Notarissen.

Hun aanbod: juridische dienstverlening.
Het Repaircafé had de wens om als stichting verder door het leven te gaan.
Op de Beursvloer maakten zij een match en op 14 mei is Stichting Repaircafé Delft een feit!

Notaris

 • 28 april 2013

Tijn Noordenbos, een van de mede oprichters van het Repair Cafe Delft, ontving gisteren, 26 april, de onderscheiding Lid van de Orde van Oranje Nassau.
Onder meer voor het organiseren van diverse evenementen in Delft, zoals het straatkunstfestival Mooi Weer Spelen, Lichtjesavond, Varend Corso. Hij richtte in 2010 de HYPO Kunstsuper op, waar het Repair Cafe Delft onderdak vond. Ook zette hij zich in voor kwetsbare mensen in de samenleving, zo richtte hij de Wereldzaak op, actief betrokken bij het Pact tegen Armoede en met andere de stichting Couvert Extra.

Tijnlintje
Wat kunnen we nog meer van Tijn verwachten ? “Gewoon hetzelfde als nu !”

 • 25 april 2013

Vandaag heeft het Science Centre en Repair Cafe Delft hun samenwerking bevestigd door het ondertekenen van een convenant, ook zullen zij aktiviteiten gaan ontwikkelen op het gebied van marketing & communicatie, thema reparatiedagen en/of richting scholen en dan met name het VMBO.

Convenant1

 • 12 april 2013

Een paar maanden geleden [ februari 2013] kwam er het verzoek binnen (van de assistent) van Mark Rutte voor de telefoonnummers van Frans en Leonie (dit zonder enige verdere uitleg). Het verzoek is naar Frans en Leonie doorgestuurd zodat ze zelf konden bepalen wat ze hier mee zouden doen.

Wat blijkt: Zij zijn namens het Repaircafe uitgenodigd om bij/met Mark Rutte te gaan eten samen met nog meer vrijwilligers uit het hele land. Dit is ondertussen gebeurd en hierbij een kleine impressie.
VrijwilligerCatshuis
Uitnodigingvrijwilliger
VrijwilligersRutte

 • 02 april 2013

Vandaag, 2 april, was Repair Café Delft op de Beursvloer in het Bieslandhof.
We kregen daar een eervolle vermelding vanwege de “match” met de Gamma.

Beursvloer
Wat is de Beursvloer ?
Op de beursvloer ontmoeten 50 maatschappelijke organisaties en 50 bedrijven elkaar in een informele en dynamische sfeer. Wat de een over heeft of wil bieden, is voor de ander zeer gewenst. De Beursvloer leidt tot concrete afspraken (matches) tot samenwerking die voor beide partijen meerwaarde biedt.

 • 04 maart 2013

Op 5 januari jl. kregen we ook nog bezoek uit Engeland.
Victoria uit Brighton was door Repair Cafe “Headquarters” doorgestuurd naar Delft om te kijken hoe wij dat allemaal hadden opgezet.
Uiteraard was zij ook nieuwsgierig naar tips and tricks voor het opzetten van een Repair Cafe in Brighton.
Ondanks de geweldige drukte die we die dag beleefden hebben we haar zo goed mogelijk wegwijs gemaakt en ook deelgenoot gemaakt van ons “ronde tafel” gesprek na afloop van de dag.
Daar bespreken we hoe de dag verlopen is en of er nog op – danwel aanmerkingen zijn.
Een maand later hebben we van haar het volgende e-mailtje mogen ontvangen :
—————————————————
From: Repair Cafe
Subject: Brighton Repair Cafe
Date: February 9, 2013 12:43:47 PM GMT+01:00
To: info@repaircafedelft.nl

Hello Delft Repair Cafe,

It was wonderful to meet you all last week. Thank you for allowing me to attend your meeting and explaining how you have created such a successful repair cafe.
As promised here is the invitation to our launch (sorry it is short notice).
A3-launch-poster
When our blog is up and running we will send you a link.
Very best wishes,
Victoria

Brighton Repair Café

Email: brightonrepaircafe@gmail.com
Twitter: @Brightonrepcafe
Facebook: facebook.com/groups/brightonrepaircafe
—————————————————

 • 29 januari 2013

De repair Cafe Delft dag van 2 februari staat in het teken van warme truien dag.
Naast het “gewone” reparatiewerk, kunnen mensen er die dag terecht om te leren breien en voor een demonstratie over isolatiematerialen en hoe je deze zelf eenvoudig kunt aanbrengen.

De doorlopende breiworkshop wordt gegeven door medewerkers van het Repair Cafe.
Deelname is gratis. Neem wel je eigen wol en breinaalden mee, of – als je een tocht rol wil naaien – een lapje stof.

Breidag

Simone den Hertog, aannemer gespecialiseerd in energiebesparing, geeft een presentatie over Tonzon isolatie materialen.
Ook deze demonstratie is doorlopend tijdens het Repair Cafe.

Dus wie even moet wachten voordat hij of zij aan de beurt is om zijn/haar spullen te laten repareren, kan de tijd op een aangename en nuttige wijze doorbrengen !

Iedereen is welkom op zaterdag 2 februari van 11.00 tot 15.00 uur in het Repair Cafe Delft in het Science centre, Mijnbouwstraat 120

 • 05 januari 2013

Een overweldigende opening door de wethouder Lucas Vokurka.

Op zaterdag 5 januari 2013 ging het Repair cafe Delft weer van start op hun nieuwe lokatie ; Science Centre in de Mijnbouwstraat.


Het werd een fantastische dag !!!
Ten eerste bestond het RCD 1 jaar en daarnaast kwam wethouder Lucas Vokurka [D66] van Financiën en Onderwijs door middel van het ter reparatie inleveren van een mechanische spaarpot van zijn dochter en het aansnijden van een taart de nieuwe lokatie inwijden.

Een record aantal bezoekers van het RCD hebben dit mogen meemaken, meer dan 90 personen zijn deze dag langs geweest om of te kijken of hun defecte spulletjes te laten repareren.
Er ontstond op een bepaald moment een wachtrij in de gang en op het last hebben we mensen moeten vragen om de volgende maand terug te komen.
Doch onder het genot van een stukje taart, geschonken door Science Centre en een kopje koffie kon men de tijd wel door komen.

Al met al een vermoeiende doch zeer succesvolle dag voor en Science Centre en Repair Cafe Delft, doch met een groot aantal tevreden “klanten” van gerepareerde apparatuur waaronder de spaarpot van de wethouder.

 

 • 30 december 2012

Goed nieuws voor bezitters van spullen die met een beetje goede zorg nog net “kunnen”.
Op zaterdag 5 januari is de officiële heropening van het Delftse Repair Cafe in het Science Centre Delft.

Die dag viert het Repair Cafe dubbel feest. Want Repair Cafe Delft bestaat in januari precies 1 jaar.
Onder het motto “Weggooien ? Mooi niet !” repareert u samen met vrijwillige reparatiedeskundigen uw kapotte spullen.
Het Repair Cafe Delft vindt elke eerste zaterdag van de maand van 11.00 tot 15.00 uur plaats in het Science Centre Delft.
Toegang tot het Repair Cafe is gratis.

Het Repair Cafe Delft had op geen mooiere plek kunnen belanden.
Immers, waar vind je zo veel technisch vernuft onder één dak als juist in het Science Centre Delft. “Het Repair Cafe past mooi in onze filosofie”, zegt Alex Lokhorst van het Science Centre. “Iedereen is hier met techniek bezig en dus is zo’n soort “werkplaats” echt welkom.
Ik vind het erg sneu voor de oprichters van het Repair Cafe Delft dat het niet langer op hun lokatie kon blijven. Maar wij zien het als een aanwinst.

 

 • 04 december 2012

Hoe wel er in december geen Repair Cafe Delft wordt gehouden vanwege de feestdagen in december is er toch een mogelijkheid om in december elders uw spullen te laten repareren.
Repair Cafe Den Haag houdt namelijk wel een repair dag, zie bericht.
————-
Het laatste Repair Café van 2012 nadert met rasse schreden: op zaterdag 15 december zullen de reparateurs van het Haagse Repair Café tussen 11.00 en 13.00 uur aanwezig zijn op stadsboerderij Op den Dijk, Bovendijk 141-143 in Wateringse Veld (stadsdeel Escamp).

Samen met onze experts kunt u dan een poging wagen om de door u meegebrachte kapotte en haperende spulletjes (elektra, kleding, computers, fietsen, klokken etc.) te repareren en deze spullen daarmee een tweede leven te gunnen. Reparatie (succes niet gegarandeerd) is gratis maar eventuele materiaalkosten moeten wel worden betaald. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de eigenaar.
————–
Repair Cafe Delft zal op 5 januari 2013 op de nieuwe lokatie
[ Science Center – Mijnbouwstraat 120 ]
weer aanwezig zijn.
Repair Cafe Delft wenst u dan ook hele prettige feestdagen en goed uiteinde.

 

 • 30 november 2012

Vandaag echt de laatste Repair Cafe dag in het vertrouwde HYPO.
Geef toch wel een beetje weemoedig gevoel, we hebben onze laatste Repair Dag in de Hypo dan ook gevierd met appelgebak en glaasje wijn na afloop.
We zullen het allemaal wel missen, de koffiehoek, de dames van het breikransje en gewoon de sfeer en lokatie.
Gelukkig is het ons gelukt om een passende ruimte te vinden, namelijk het Science Center op de Mijnbouwstraat 120.
Ook zal de vertrouwde repair dag, de 4e zaterdag van de maand, gaan veranderen.
Het Repair Cafe gaat voortaan de eerste zaterdag van de maand draaien, te beginnen op zaterdag 5 januari 2013

Om half elf kwamen de eerste mensen al binnen met te repareren spullen. De hele tijd was het druk. Steve, Frans en ik hadden onze dag niet zo erg omdat het niet erg wilde lukken met de reparatie. Toch waardeerden de klanten onze vruchteloze pogingen omdat zij nu wel zeker wisten dat hun spullen niet meer te repareren waren.
Gelukkig zijn er wel een heleboel andere spullen gerepareerd waaronder vier lampen en een flatscreen tv, een kruimeldief en een versterker.
Ria, Marijke, Richard en Ruud gingen eerder weg zodat wij met een klein clubje verder gingen.
We beschikken nu ook weer over een goed werkende multimeter, Robbert heeft de multimeter omgeruild bij de Gamma.
Een delegatie uit Zwijndrecht kwam op bezoek om eens te kijken hoe zo’n Repair Café werkt, men bleek onder de indruk van de ingewikkeldheid van de te repareren spullen te zijn.

Van wege de feestdagen zal er in december geen Repair dag zijn, dus beste mensen…..

 • let op : 5 januari 2013 Science Center om 11.00 uur !!!!

 

Daar zal de eerste Repair dag van het nieuwe jaar plaats vinden.

Allemaal hele prettige feestdagen gewenst namens het Repair team.

 

 

 • 27 oktober 2012

 

Dit wordt waarschijnlijk een van de laatste keren dat we op deze lokatie zijn, het voelt wat spijtig aan.
Ja per 1 januari 2013 moet HYPO, dus ook Repair Cafe Delft uit dit pand zijn, want het is verkocht [?] of verhuurd aan een horeca explotant.
Niet getreurd, we hebben er weer zin in en de klanten staan al in de rij.!
Vandaag komen er ook stagiaires. Ik ben aangenaam verrast als deze heren binnen komen, ze zijn even een beetje onwennig in het begin, maar direct enthousiast, want we krijgen koffie van ze !

De eerste klanten komen binnen en we gaan aan het werk. Als eerste een koffiemolen die met sluitingsverschijnselen aangeboden wordt. Open maken en ja hoor, de isolatie is verdwenen waardoor er sluiting veroorzaakt wordt. Isolatie weer aanbrengen en hup, die kan weer jaren mee!
Het volgende moment is het ineens ontzettend druk, iedereen is bezig en er ontstaan zelfs wachttijden.

Er komen weer zeer veel verschillende objecten langs, de meeste konden wel gerepareerd worden maar helaas niet alles. Ik kon een hoofdmassageapparaat niet maken, het elektromotortje was echt niet meer aan de praat te krijgen.
Het was al met al een hele leuke leerzame dag, een van de dingen die ik geleerd heb is het controleren van een afstandbediening (infrarood) met behulp van een camera op je mobiel. Je kan dan zien of de afstandbediening werkt of niet.
Ook de stagiaires leren hoe je moet solderen.

Hieruit blijkt dat je nooit te oud bent om te leren. Iedereen weer bedankt voor de leuke gezellige zaterdag en tot snel maar weer.

 

 

 • 28 juli 2012

 

28 juli was een korte Repair Cafe dag, dit vanwege de vakantie periode.
Toch waren nog 15 “klanten” die wel wat te repareren hadden.
Ook dit keer was er weer aardige variatie van niet werkende versterker, herstellen van een zak op een spijkerbroek,printer waar toner in “gelekt” was, oude buizen radio tot een popje zonder armen.
Onze Poppendokter heeft dit op creatieve wijzen kunnen herstellen.

Daarnaast trad de wat uitgedunde Repair Cafe Delft ploeg aan in hun nieuwe kleding lijn.
We zijn er trots op en hebben nu geen naambatches meer nodig want de naam staat netjes vermeld op het polo shirt, samen met het logo van Repair Cafe Delft.

 

 • 23 juni Repair Café in Gamma

 

We kunnen wel stellen dat de Repair cafe Delft dag bij de Gamma een groot succes was.
Om 10.30 uur kwamen er al een aantal mensen aan lopen met hun “defecte” apparatuur of lievelings badeendje.
Dit terwijl de tafels net stonden en iedereen nog bezig was om alles uit te pakken en te installeren.

De hele dag door waren er klanten met allerlei spullen, Carmen krulset, grasmaaier, video recorder, mechanisch hijskraan, stofzuiger met afgebroken wiel, mond douche, professionele slijptol, heggenschaar……
Heel veel hebben we kunnen repareren maar een paar mensen hebben teleur moeten stellen.

De mensen van de GAMMA waren super behulpzaam en we hoeven maar te “piepen” of de benodigde reparatie onderdelen werden gebracht.
Wel raar hoor : ” Oh mijnheer, ik heb een boormachine-tje nodig met een ijzerboortje van 1.5 mm of heeft u ook isolatie tape ?, Oh kom maar mee dan gaan we het even halen “

Geweldig om zo te “shoppen”.
Echt heel erg goed en zeker voor herhaling vatbaar.
Na afloop mochten we als dank een beetje “proletarisch” winkelen zodat Repair Cafe Delft lekker in zijn onderdelen en gereedschap zit.

Beste mensen van de GAMMA………. super bedankt !!!

 

 • 2 juni 2012

 

Er is een EXTRA repair Cafe Dag op 2 juni bij de Kinderboerderij [zie foto’s] en de eerst volgende Repair Cafe Delft dag [23 juni a.s] zal bij de Gamma worden gehouden.
Tevens zal het Repair cafe van 28 juli 2 uur korter duren dan normaal. In plaats van tot 15.00 uur, zal het Repair Cafe nu, vanwege de vakantie, tot 13.00 uur duren.

Foto impressie Repair dag bij de Kinderboerderij.


 

 • 27 mei 2012

 

Heel bijzonder was dit keer de Repair cafe Delft dag.
Ten eerste was het natuurlijk een fantastische mooie dag, wat [helaas] als resultaat gaf dat het cafe niet zo heel druk bezocht werd.
Maar de klanten die kwamen werden verrast op leuke voorstellingen op de binnenplaats.

Het jaarlijkse theaterfestival Delft Fringe gaf ook voorstellingen in HYPO/TOP en wel in de ruimte waar normaal gesproken het repair cafe zou zitten.

Doch die waren uit geweken naar de binnenplaats waar NVDP Theaterproducties de uitvoering ” Je suis ici, Louis ” gaf.
Heel erg leuk.

 

 • 06 mei 2012

 

Repair Cafe Delft blijft aan de weg timmeren, zo gaat de Gamma Repair Cafe Delft sponsoren in de vorm van gereedschap dan wel onderdelen.

Tevens mogen we in hun winkel reclame maken voor het Repair Cafe of door het houden van een Repair Cafe of in een andere vorm. Gaan we nog over nadenken.

Daarnaast gaat Omroep West in een uitzending van 27 april tussen 09.15 en 10.00 uur aandacht besteden aan het Repair Cafe Delft. Het wordt een zogenaamde KijkTV uitzending, radio en televisie tegelijk. Luisteraars en kijkers worden opgeroepen om met een defect apparaat naar de studio te komen, waar Robbert Bloemberg en Ruud Luiten ons vertegenwoordigen door de reparaties uit te voeren en gelijktijdig iets te vertellen over Repair Cafe Delft.

 

 • 14 april 2012

 

Het is weer zo ver, zaterdag 28 april houden we al weer de vierde Delftse Repair Cafe.

Vanaf 11.00 uur staan de vrijwilligers weer klaar om uw defecte spullen te repareer indien mogelijk.

Tevens zal Repair Cafe Delft aanwezig zijn op de “Kinderboerderijdag” op 2 juni bij de Kinderboerderij Korftlaan.

Meer informatie volgt.

 

 • 26 februari 2012

 

Wederom was zaterdag 25 februari een drukke dag en wisten veel mensen wederom het Repair Cafe Delft te vinden.

Zo goed zelfs dat er al vanaf 10.30 uur een aantal wachtende waren.
De tweede sessie van het Repair cafe Delft was wederom een groot succes. Ongeveer 60 personen, van jong tot oud, kwamen langs om hun “afgeschreven” apparatuur een kans op een tweede leven te gunnen.

Waterkokers, fietsen, versterkers, klokjes, stofzuigers, staafmixers….. bijna alles passeerde de revue. Hoewel niet ieder onderdeel gerepareerd kon worden ging hen toch met een goed en tevreden gevoel weer naar huis.

“Eindelijk weet ik dan dat hij het echt niet meer doet en niet te repareren valt” was een opmerking van een tevreden klant.

Al met al mag Repair Cafe Delft terug kijken op een geslaagde dag.

We kijken al weer uit naar 24 maart…….U komt toch ook ?

 

 • 23 februari 2012

 

Op zaterdag 25 februari vindt het tweede Repair cafe Delft plaats in de achterruimte van Hypo, Hippolytusbuurt 14.
Daar repareren handige mensen kapotte fietsen, computers, apparaten en nog meer in een handomdraai, en nog gratis bovendien.

 

 • 2 februari 2012

 

Repair Café Delft is een succes en dus kan iedereen nog het gehele jaar z’n kapotte spullen laten maken.
Iedereen kon vorige week zaterdag met kapotte spullen naar het Repair Café Delft komen.
Hier stonden vijftien specialisten klaar om – kosteloos – de defecten artikelen nieuw lezen in blazen.

De eerste editie van het Repair Café Delft was een groot succes, vindt Tijn Noordenbos, één van de initiatiefnemers. “ Het was waanzinnig, een groot succes”, luidde zijn oordeel.
Delftenaren wisten de weg naar TOP/HYPO aan de Hippolytusbuurt vorige week zaterdag prima te vinden.

Zo’n zestig lieden kwamen hier met hun kapotte spullen naartoe en veel van hen werden niet teleurgesteld. “Het liep echt geweldig. We hebben computers, kleding, stofzuigers, speelgoed met batterijen en fietsen gemaakt.” Twee pannen die in elkaar vast zatten, werden door de aanwezigen weer uit elkaar getrokken. Kinderen waren soms dolblij als hun favoriete speelgoed plotseling bewoog.
De soms professionele reparaties werden gedaan door zo’n vijftien vaklieden die vooral door Milieudefensie bij elkaar waren gebracht. Zij konden overigens niet elk probleem oplossen, want het kwam ook voor dat een reparatie teveel tijd zou kosten.

Repair Café Delft wil bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg.
Daar is de organisatie tijdens deze eerste editie al heel aardig in geslaagd, vindt Tijn Noordenbos en dit is volgens hem pas het begin.
Het Repair Café Delft strijkt komend jaar elke vierde zaterdag van de maand van 11.00 tot 15.00 uur neer in TOP en Kunstsuper HYPO aan de Hippolytusbuurt 14 Delft.

“We gaan hier vooral vanwege het grote aanbod mee door”, geeft Noordenbos aan. Iedereen met kapotte spullen weet dus wat hem of haar op zaterdag 25 februari te doen staat…….

 

 • 21 januari 2012

 

Weg ermee ? Of toch naar het Repair café ?

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet ?

Met een fiets waarvan het wiel aanloopt ?

Of een trui waar mottengaatjes in zitten ?

Weggooien ? Mooi niet !

Op 28 januari houdt het Repair Café Delft zijn eerste open huis in Hypo aan de Hippolytusbuurt 14.

Tussen 11.00 uur en 15.00 uur staan diverse vaklieden klaar : electriciens, naaisters, fietsenmakers, computerdeskundigen en meer.

Zij helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materiaal zijn aanwezig.
Door repareren te promoten, wil Repair Café Delft bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg.

Hard nodig, vindt Tijn Noordenbos. In Nederland gooien we ontzettend veel weg.
Helaas zit het repareren bij veel mensen niet meer in het systeem.

AGENDA

De komende maanden zijn in Delft de volgende Repair Café bijeenkomsten gepland:

Zaterdag 1 december 2018

Science Centre: Mijnbouwstraat 120
reparaties aanmelden van 11.00 tot 14.00 uur

Delfshove: Vorrinkplein 99
reparaties aanmelden van 11.00 tot 14.00 uur


Zaterdag 5 januari 2019

Science Centre: Mijnbouwstraat 120
reparaties aanmelden van 11.00 tot 14:00 uur

Delfshove: Vorrinkplein 99
reparaties aanmelden van 11.00 tot 14.00 uur


Zaterdag 2 februari 2019

Science Centre: Mijnbouwstraat 120
reparaties aanmelden van 11.00 tot 14.00 uur

Delfshove: Vorrinkplein 99
reparaties aanmelden van 11.00 tot 14.00 uur