Hoe is het begonnen?

Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten?

Weggooien? Mooi niet! Repareer ze in het Repair Café!

RC-over-400Het Repair Café is een evenement dat draait om repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed et cetera. Ook is er deskundige hulp aanwezig, zoals een elektricien, een naaister, een timmerman en een fietsenmaker.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Café gaan ze zelf aan de slag. Eventueel met hulp. Wie niets heeft om te repareren, neemt een drankje aan de bar. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Of doet inspiratie op aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Waarom een Repair Café?

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatie- kennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut.

Het Repair Café brengt daar verandering in! Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteits- verandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samen- leving.

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

Van wie is het idee afkomstig?

Het Repair Café is een initiatief van Martine Postma. RC-Martine-400 Zij zet zich sinds 2007 op allerlei manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. Hoe organiseer ik mijn eigen Repair Café?
De Stichting Repair Café in Amsterdam ondersteunt lokale groepen in heel Nederland bij het opstarten van hun eigen, lokale Repair Café. Ook Repair Café Delft is opgestart met steun van de Stichting!

Op www.repaircafe.org lees je hoe ook jij in jouw gemeente een Repair Café kunt beginnen.

Repair Café Delft

Heeft u defecte spullen of andere herstelwerkzaamheden? U bent hiermee welkom op het Repair Café! Twee keer per maand kunt u daar samen met onze deskundige medewerkers proberen één en ander gratis te repareren. Onder het motto: Weggooien? Mooi niet!

U zult zien dat heel wat apparaten en andere zaken prima gered kunnen worden. Dat voorkomt het onnodig aanschaffen van nieuwe en het scheelt een hoop afval. Samen met stadsgenoten repareren kan bovendien heel leuk en gezellig zijn. En voor als de klus wat meer tijd kost schenken we koffie en thee met een koekje of gebakje erbij.
Tijden en locaties van het Repair Café Delft vindt u in onze agenda. Tot ziens op de eerstvolgende eerste of derde zaterdag van de maand!

Onze geschiedenis

Het idee voor een Repair Café in Delft is medio 2011 ontstaan bij Tijn Noordenbos van Hypo, Hans Slierendregt en Ria van Oostveen van Milieudefensie Delft. Zij vonden dat een Repair Café toch ook in Delft moest kunnen. En zij maakten dit mogelijk. 

Via de landelijke stichting Repair Café kwamen ze met elkaar in contact. Vanaf dat moment is het allemaal in een stroomversnelling gekomen. Binnen no time was er op de eerste overlegdag een behoorlijk aantal vrijwilligers, mede dankzij Milieudefensie Delft. Besloten werd om voorzichtig te beginnen op 28 januari 2012 in Hypo aan de Hippolytusbuurt 14 in de voormalige sorteerruimte van de PTT.

Het aantal bezoekers, de sfeer en positieve reacties van die dag is een stimulans geweest voor Repair Café Delft om dit voort te zetten met regelmatige bijeenkomsten. In december 2012 moest Repair Cafe Delft een nieuwe huisvestiging vinden omdat het pand verhuurd, danwel verkocht werd. Gelukkig hebben we onderdak kunnen vinden bij het Science Center van de TU Delft aan de Mijnbouwstraat 120.

Vanaf medio 2016 wordt ook gewerkt op de locatie Delfshove van Pieter van Foreest. In september 2020 zijn we begonnen bij stichting Stunt, aan de Vulcanusweg 307, mede als gevolg van de corona-crisis waardoor we niet meer bij Delfshove terecht konden.

In maart 2022 ging het Science Centre dicht vanwege de verhuizing naar een nieuwe locatie. Vanaf augustus 2022 konden we weer terecht bij de nieuwe locatie van het Science Centre, aan de van der Burghweg. In april 2024 opende de nieuwe locatie Stanislas vmbo-mavo aan de Krakeelpolderweg.

Stichting Repair Café Delft

Repair Cafe Delft is een stichting, officieel opgericht op 14 mei 2013.
De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers.

Het bestuur van de stichting bestaat momenteel uit:

  • Jan (voorzitter)
  • Peter (penningmeester)
  • Leidy (secretaris)
  • Michiel (bestuurslid)
  • Marjan (bestuurslid)
  • BartJan (bestuurslid)
  • Anja (bestuurslid)

Repair Cafe Delft is aangesloten bij de Kamer van Koophandel onder nummer 57923337.
We blijven altijd op zoek naar nog meer vrijwilligers. Lijkt het je leuk om mee te helpen defecte apparatuur te herstellen, of om te helpen bij de organisatie van het Repair Café? Samen kunnen we zorgen dat de afvalberg kleiner wordt en daarnaast is het leuk om de vreugde van de bezoekers en mede vrijwilligers te ervaren. 

Meld je hier aan of kom eens gezellig langs op één van onze Repair Café dagen.

Wij zijn er altijd op de eerste en derde zaterdag van de maand van 11.00 – 14.00 uur.
.

lunchbijeenkomst op 7 oktober 2023 bij Stunt met een groot deel van onze circa 80 actieve vrijwilligers