RC Delft blikt terug en vooruit

Repairvrienden,

Aan de vooravond van de feestdagen kijken we graag even terug en vooruit naar de activiteiten van het Repair Café Delft. We sloten het jaar op 1 december af met op die dag tegen de honderd reparaties op de beide locaties. Het was druk, maar ook gezellig. Er waren geen ontevreden klanten of weggelopen klanten. En zo was 2018 weer een jaar waarin we heel veel dankbare bezoekers hebben zien komen en gaan.

In 2018 mochten we 873 reparaties ter hand nemen. In 2016 waren dat er 660 en in het jubileumjaar 2017 waren het er 848 (afgezien van de extra regiobijeenkomst in februari 2017 in de Papaver). Dit betekent dat we met de beide locaties toch weer gegroeid zijn in omvang. De drukte is op de locatie Science Center ongeveer gelijk gebleven. Het aantal reparaties op de locatie Delfshove (Pieter Kamershuis) is met 13% gegroeid van 224 in 2017 naar 253 in 2018. En zo was ook ongeveer het plan. We willen op de locatie Science Center niet een nog vollere en grotere reparatiefabriek doen ontstaan. Het originele kleinschalige en knusse karakter van een Repair Café willen we graag ook behouden. Op de locatie Delfshove is nog beperkt ruimte voor groei. Als vraag en aanbod in 2019 nog verder zouden blijven toenemen zullen we met partijen gaan praten over een eventuele derde locatie.

 

In 57% van de gevallen kon het defecte voorwerp direct geheel gerepareerd worden (in 2016 55% en in 2017 ook 57%). In 20% van de gevallen was er sprake van een halve reparatie of ging de bezoeker met een advies naar huis. In 23% van de gevallen kon het defecte voorwerp niet meer gered worden. Dit zijn zo langzamerhand percentages die aardig constant zijn geworden. Andere Repair Cafés doen het soms beter, weer andere doen het wat minder succesvol. Maar dit zegt vooral iets over het soort voorwerpen dat wij ter reparatie krijgen aangeboden. Vreemd genoeg komen er in Delft relatief erg weinig bezoekers met een kapotte fiets. Ook is de naaiafdeling bij ons iets minder bezocht dan bij andere RC’s. De aantallen computers en beeld- en geluidsapparatuur zijn in Delft daarentegen relatief hoog. Het spreekt voor zich dat de repareerbaarheid van deze producten veel lager ligt en dat deze reparaties ook meer tijd kosten dan bij fietsen en textiel.

Klik op het plaatje voor een vergrote weergave.
Klik hier voor een totaaloverzicht over 2018 van de twee locaties met een zestal grafieken. Voor wie zich verder wil verdiepen in de achterliggende gegevens en ook wil zien hoe andere Repair Cafés het doen verwijzen we naar Repairmonitor.org. Je ziet daar onder meer dat Delft met de twee locaties de meeste reparaties heeft ingebracht in het systeem. De locatie Capelle aan den IJssel is op zich wel groter dan de locatie Science Center. Kijk je verder dan zie je dat zij afgelopen jaar maar liefst 201 fietsen hebben gered, terwijl dat er in Delft “slechts” 15 waren.

 

Dit verslagje sluiten we af met het bedanken van onze geweldige groep enthousiaste, hardwerkende en lieve vrijwilligers. We hopen dat zij net als onze bezoekers steeds opnieuw met veel plezier naar het Repair Café zijn gekomen en dat ook in 2019 blijven doen. Wij hebben afgelopen maanden een aantal deskundige nieuwe reparateurs en baliemedewerkers mogen verwelkomen waar we erg blij mee zijn. Zoals: Annelies, Bob, Erwin, Felix, Frank, Hans, Hedwig, Rene B. en Tommas.

Helaas hebben we ook van enkele medewerkers afscheid genomen. We denken met veel verdriet aan het toch nog zeer plotse overlijden op 2 augustus van Bea, die vanaf april 2015 een zeer gewaardeerde collega reparateur was bij het Repair Café Delft.

Lieve en beste repairvrienden en betrokkenen: heel veel dank voor al jullie inzet en bijdragen het afgelopen jaar. Die worden enorm gewaardeerd! Wanneer je feedback hebt, wensen of klachten over hoe zaken gaan, laat het ons alsjeblieft weten. Loop een volgend keer even langs bij één van de ondergetekenden of mail ons op info@repaircafedelft.nl.

 

Hele hartelijke kerstgroeten
en alvast een mooi begin voor een gelukkig en heelzaam 2019,
Namens de stichting Repair Café Delft,

Leidy, Robbert en Peter B.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

NIEUWS

Filmpje van student ElineAGENDA
Deze maanden zijn in Delft de volgende Repair Café bijeenkomsten gepland.

Zaterdag 7 maart 2020
Science Centre: Mijnbouwstraat 120
reparaties aanmelden van 11 tot 14 uur
AFGELAST:
Delfshove: Vorrinkplein 99
reparaties aanmelden van 11 tot 14 uur


AFGELAST:
Zaterdag 4 april 2020
Science Centre: Mijnbouwstraat 120
reparaties aanmelden van 11 tot 14 uur
Delfshove: Vorrinkplein 99
reparaties aanmelden van 11 tot 14 uur


AFGELAST:
Zaterdag 2 mei 2020
Science Centre: Mijnbouwstraat 120
reparaties aanmelden van 11 tot 14 uur
Delfshove: Vorrinkplein 99
reparaties aanmelden van 11 tot 14 uur


AFGELAST:
Zaterdag 16 mei 2020
Science Centre: Mijnbouwstraat 120
reparaties aanmelden van 11 tot 14 uur
Delfshove: Vorrinkplein 99
reparaties aanmelden van 11 tot 14 uur